AS Doruk, BURTİMDER ve TÜYAP toplantısında

Bursa Tesisat ve İnşaat Malzemeleri Derneği (BURTİMDER) ile TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş.’nin organize ettiği toplantı Almira Otel’de gerçekleşti.

As Doruk Mühendislik Ltd. Şirketi Müdürü Hüsnü Doğruoğlu, toplantıyla ilgili çarpıcı bilgiler sundu.

TİMDER Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Emre Alkin’in verdiği bilgiler öncesi BURTİMDER Başkanı Osman Şahin'in kısa bir konuşma yaptı. Sektörde faaliyet gösteren firmalardan bazılarının ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu ve bazılarının battığını dile getiren Şahin, “Bu firmalar bir şekilde bankalardan çek karneleri alıyor. Sonra kontrolsüz biçimde çek yazıyorlar. Ödemeye sıra geldiğinde de bankalardan kurtulmak için tefecinin kucağına düşüyorlar. Bu da firmanın bitişi anlamına geliyor. Belki bu batışta firmaların kendi hataları olabilir. Ancak, her önüne gelene çek karnesi dağıtan bankalarımızın da bu konudaki kusuru inkar edilemez” dedi.

Toplantıyı renklendiren TİMDER Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Emre Alkin, 2012 Türkiye ve Dünya Ekonomisini değerlendirdi. 2050'ye kadar yaşanması öngörülen istatistiksel gelişmelerin sunumunu yapan Alkin, geçmişten geleceğe ekonomik gelişimi anlattı.

Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye'de çok krizlerin olduğunu, en büyük krizin ise 1929 yılında yaşandığını belirtti. 2012 yılı ile ilgili yorum yapmadan önce 2008 Ekim'inde başlayan küresel krizin yıkımı ve yan etkilerinden de bahseden Alkin, 2008 Ekonomik Krizi'nin başlangıcının ABD'de olsa da, AB ülkelerinin öngörülmeyen bir şekilde sertçe etkilendiklerinin altını çizdi.

Dünyaca ünlü 'Kahin' lakaplı Prof. Dr. Raubini'ye göre Dünya 'da ikinci bir ekonomik dip beklentisi olacağı söylentisinin safsatadan ibaret olduğunu dile getiren Alkin, “Böyle bir şey yoktur. Çünkü biz birincisinden çıkmaya çalışıyoruz. Daha birinci dibi atlatamadık ki ikinci bir dip olsun.

Devam eden ekonomik kriz nedeniyle Avrupa'da 2010 yılı ortalarında Yunanistan, İspanya, İrlanda ve İtalya ile ilgili sıkıntılar çıkmadan önce dile getirilmişti. Şimdi ise karşımızda çok zor bir atmosfer bulunuyor. İlk olarak ülkeler milli gelir büyümelerine göz atmalıdır” dedi.

Hükümetin orta vadeli planında 2012 büyüme hedefinin yüzde 4 olarak görüldüğüne değinen Prof. Dr. Alkin, “Ancak uluslar arası kuruluşlarda bu büyüme rakamı yüzde 2,5 ile yüzde 3 olarak tanımlanmaktadır. Bazı durumlarda bu rakamların daha da yükseğe çıkabileceği tahmin ediliyor” diye konuştu.

Prof.Dr.Emre Alkin, 2011 yılında Merkez Bankası'nın kurlarının yükselmemesi için faiz silahını kullandığını belirterek, “Buna da rezervlerin önemli bir kısmının tükettikten sonra karar vermiştir. Bu durum piyasa faizlerinin hızla yükselmesine yol açmıştır. Şu anki durumda yüzde 16 ve yüzde 25 arasında değişen ticari ve kurumsal kredi oranlarının 2012 yılında en az 3 puan artması beklenmektedir.

2012'de Dünya Ticareti'nde bir yavaşlama beklemiyoruz. Emtia fiyatlarındaki güçlü duruş devam edecektir. Altının her ne kadar 2000 dolara yükselme potansiyeli bulunsa da, şu an için görünümü zayıftır. Petrolün (BRENT) 90 doların aşağısına sarkması ihtimali zayıftır. Dünya Enerji Ajansı Petrol ve Doğalgaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş olamasa da sert bir düşüş beklenmemesi gerektiğini söylemektedir.

Her zaman söylediğimiz gibi, tüm bu öngörüler yanı başımızda gerçekleşmesi muhtemel sıcak bir çatışmanın etkileri hesaba katılmadan yapılmıştır. Bu ihtimal gerçekleştiğinde tüm seviyeleri baştan revize etmek gerekmektedir” şeklinde sözlerini bitirdi.

Son olarak, TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi hakkında bilgiler verdi. Ersözlü, fuarın 04-08 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacağını sözlerine ekledi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.