Arız’lılar destan yazıyor!

Karacabey Arız Mahallesi’nde 6 yıl önce kurulan Arız Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde adeta  kooperatifçilik destanı yazılıyor. Meraların amacı dışında ve sahiplerince kullanılması yerine kiralanmasına karşı eylem yapan Türkiye’de ilk kırsal mahalle olan Arız’da halk, gittikçe boşalan köyleri canlandırma, yeniden üretim heyecanı ve coşkusundalar. Köydeki bu büyük üretim seferberliğinin Arız Köyü Muhtarı aynı zamanda Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı olan Ali İhsan Kardeş’in köyüne dönüşüyle başladığı dile getirildi. Üretim yoğunluğunun günden güne arttığı kooperatif sayesinde köyün çehresinin değiştiği, hedeflerin büyüdüğü belirtildi.

Arız Köyü Muhtarı aynı zamanda Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı olan Ali İhsan Kardeş süreci şöyle anlattı; “2014 yılında köyüme döndüğümde ilk amacım kooperatifi kurmak oldu. Küçük tutarla 50 ortaklı kooperatifimizi kurduk. Gelir için ilk adımımız köyümüzün yakınındaki göletin kapalı devre sulama sistemini 20 yıllığına devir hakkını almak oldu. 1500 dönüm tarla kapalı devre sulanır duruma getirildi. 54 adet sayaç alarak ekim zamanlarında tonu 11 kuruştan kartlı sistemle sayaçlar konuluyor. Bundan elde edilen gelirin tamamı kooperatif bütçesine aktarılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan eski okul binasını alarak yıktık. Yerine 500 metre kapalı alan yaptık. Bu alanda Arız halkı ürününü saklıyor. Tarım aletlerini, gübresini koyuyor. Binanın 50 bin TL’si belediyece, 60 bin TL’si kooperatifimiz aracılığıyla sağlandı. Kooperatifimiz bünyesinde kapalı alan arkasına yıkama ve bakım bölümü ekledik. Halkımız buradan ücretsiz yararlanıyor. Sıra kooperatif üyelerinin kullanacağı tarımsal aletlere gelmişti. Yonca biçme ve toplama makinesi, dörtlü pulluk, gübre savurma makinesi, buğday yükleme helezyonu, biri tekerlekli olmak üzere iki dinamo, goble van bey diskaro alımını gerçekleştirdik.

Kendi arazilerimize ve belediyeye geçen tarlaları kiralayarak kooperatif için mısır ektik. Gelirin tümü kooperatif bütçesine geçti. Tamamı kooperatif bütçesinden 260 bin Türk Lirası bedelle 2016 model kazıcı aldık. Bunu kiralıyoruz. Kooperatifimize bir gelir kaynağı daha sağlamış olduk. Sulanabilir tarla alanını çoğaltmak üzere BUSKİ’den 2300 metre boru aldık. Emek ve maddi yoğun tarlalara gelen iki besleme kolunu kendimiz döşedik. Böylece kapalı sistem sulanabilen tarlamız arttı. Kooperatif bünyesinde 130 bin TL’ye Karacabey’de olmayan 60 tonluk bir kantar yaptırdık.”

Bundan sonraki üç hedefinden ikisinin projesinin hazır olduğunu belirten Kardeş, “İl Tarım Müdürlüğümüz aracılığıyla Bakanlığa başvurduk. 550 dönüm otlağımız için 5’li çim tohumu sağlandı. Ekimi tarafımızca yapılacak, maliyeti kooperatifimizce karşılanacak. Karacabey -Çanakkale yolu üzerinde yer aldığımız için kantarımızın hemen yanına kavun-karpuz pazarı kuracağız. Kapalı alanlarda olacak. Köyümüzün ürettiği ne varsa buradan Türk Halkına birinci elden satılacak. Birde internet sitesi kurmayı düşünüyoruz. E-ticaret yöntemiyle Türkiye’de tanınır olmak istiyoruz” dedi.

Büyük hedefini anlatırken inanç ve heyecan dolu olduğunu belirten Kardeş; “Tek sıkıntımız bürokrasi. Mera alanının içinde yasal %1’lik kapalı alan yaparak besi hayvancılığı yapmak. Bu yöndeki başvurularımız İl Tarım Müdürlüğünce reddedildi, ancak kararlıyız. Sundurma tarzı 300 büyükbaşlık bir dam planlıyoruz. Amacımız tüm köyümüzü burada toplayarak yem maliyetini düşürmek. Su maliyetimizde sıfır olacak. Besicilikte kaliteli, sağlıklı, düzenli ve arttırarak Türkiye Cumhuriyeti’nin üretimine katkıyı yükseltmek istiyoruz. Bütçemiz arttıkça hayvan sayımızı arttırmak ve ülkemizin et gereksinimine daha çok katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda kooperatifçilik çok değerli ve önemlidir. Tüm köylerde Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri kurulmalıdır. Bu hem ülke üretimine katkıyı arttıracak hem de pazarlık gücümüzü artıracaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Arız’lıların Köy Kahvesi için yeni bir ocak taleplerinin uygun görülmemesi üzerine, Karacabey yada Büyükşehir Belediyesi’nden bu eksiklikleri için beklentilerinin sürdüğü belirtildi. Ayrıca Ali İhsan Kardeş, Vatan Partisi Çiftçi Büro Başkanı Prof. Cengiz Çakır ile kooperatif ve hedefleri konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.