Arız merası, TBMM gündeminde

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Karacabey Arız Mahallesi’ndeki meranın hangi gerekçelerle köylülerin elinden alınarak bir şirkete verildiğinin açıklanmasını istedi.
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya ayrı ayrı soru önergeleri vererek Karacabey Arız ve Nilüfer Ürünlü meraları ile Yenişehir oto test merkezi alanını TBMM gündemine taşıdı.
Arız merası hangi şirkete verildi?
Arız’daki 417 bin 500 metrekare mera alanının köylülerin elinden hangi gerekçelerle alınarak bir şirkete verildiğinin açıklanmasını isteyen Demiröz, verdiği önergede “Mera alanı verilen şirket kimdir ve faaliyet alanı nedir? İlgili firma mera alanında hangi plan ve projeyi uygulayacak? Projenin tarım ve hayvancılık ile geçinen köye hangi olumlu etkileri olacak?
Mera alanı üzerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı hangi nedenlerle çalışma yapıyor? Yapılan çalışma ile hangi proje gerçekleştirilecek? Mera alanı üzerindeki tasarruf için hangi kamu kurum ve kuruluşlarından, STK’lardan, akademik oda ve meslek örgütlerinden görüş alındı? Bursa 1/5000 ve 1/25000 plan notlarında bahse konu mera alanı için hangi planlamalar yer aldı? Uygulanan tasarruf bu planlara uygun mu?” diye sordu.
Demiröz ayrıca, Nilüfer Ürünlü’de 150 dönümlük mera arazisinin Bursa Büyükşehir Belediyesi araçlarıyla tesfiyesi yapılarak mera vasfının kaybedilmesini de TBMM’ye taşıdı.
Söz konusu arazide hayvan otlatmasında kullanılan tüm bitkisel materyalin kaldırıldığını ve dökülen stabilize malzeme ile yol yapıldığını anımsatan Demiröz, “Bu alan mera arazisi vasfından çıkarıldı mı? Çıkarılmış ise gerekçesi ne? Bahse konu mera alanı hangi plan ve proje kapsamında, kime tahsis edildi? Bu tahsis hangi şartlarda yapıldı?” diye sordu.
Yenişehir oto test merkezi alanına kim, ne yapacak?
İlhan Demiröz, önergelerinde ayrıca Yenişehir’de Karaköy (937 dönüm) ve Karacaali (1366 dönüm) köylerinin meralarına oto test merkezi yapılacağı gerekçesiyle mera vasıfları değiştirilerek el konulduğunu anımsatarak, iki bakana, “Ancak son günlerde bu alanda oto test merkezi yapılmaktan vazgeçildiği haberleri duyuluyor. Oto test merkezi için el konulan bu mera alanlarına, şimdi hangi plan ve proje kapsamında kimler tarafından ne yapılacak?” diye sordu.
İlhan Demiröz, oto test merkeziyle ilgili iddiaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle ayrı bir soru önergesi daha verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.