Arıtma projeleri örnek olacak

Karacabey Belediye Başkanlığı, yeni atık su arıtma tesisleri projeleriyle bir ilki gerçekleştirmeyi planlıyor. Karacabey'de ve Yeniköy'de bulunan atık su tesisleri, yeni projelerle doğaya bırakılan suyun zararını en az seviyeye indirilecek.

Karacabey'deki mevcut arıtma sistemine yapılacak olan yeni proje ile Klasik Aktif Çamur Sistemi'nden İFAS diye tanımlanan yatırım ve işletme maliyeti düşük, arıtma kalitesi daha yüksek duruma getirilecek. Çamlık altındaki arıtma tesisi şu anki halinden farklı bir yapıya bürünerek, dışarıdan bakıldığında sera görünümü verecek. Böylelikle koku kirliliği de ortadan kaldırılmış olacak. Söz konusu projenin ihale aşamasında olumsuz bir durum ile karşılaşılmaması halinde, Türkiye'de ilk ve örnek proje olarak hayata geçirilmesi sağlanacak. 

Yeniköy'de yer alan atık suların işlemden geçirildiği mevcut arıtma sisteminde ise basit bir çöktürme sistemiyle atık su deşarj edilerek doğaya bırakılıyor. Arıtma konusunda üst seviyede bir sistem olmayan bu tesisin, doğal alanda göze batan bir görüntü ile koku kirliliği de yayıyor. Yeniköy'deki mevcut sistem, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. N. Kamil Salioğlu tarafından yeniden projelendirilecek. Longoz Ormanı'nın yapısına ve canlıların uyum sağlayabileceği bir arıtma düzenine geçilmesi hedefleniyor. Geliştirilen proje ile uygulanması planlanan arıtma sistemi Yapay Sulak Alan olarak adlandırılıyor. 

Yeniköy'deki filtreleme sisteminin, Karacabey'in önemli bir değeri olan Longoz Ormanının bitişiğinde yer alması ve yine kumul yapıda yetişen endemik bitki türleri içerisinde olan konumu, atık su sistemin hassas bir yapıya sahip olmasını zorunlu kılıyor. Tesisin yapılacağı alan endemik bitki türlerinin yanı sıra önemli göçmen kuşlarının da uğrak bir noktası konumunda bulunuyor. Özellikle kış aylarında Flamingo, kumkuşları, ördek türleri gibi içerisinde nadir görülen türlere de ev sahipliği yapan alan, yeni proje ile bu kuşların daha rahat ve sağlıklı bir konaklama süreci geçirmesini, hatta yapay sulak alanda üremesi öngörülüyor. 

Karacabey Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Beyhan Akınsal, Proje Mimarı Doç. Dr. N. Kamil Salihoğlu ve Yeniköy Kamp Amiri Yılmaz Çakır ile birlikte “Yapay Sulak Alan” olarak tanımlanan projenin yapılacağı alanı denetleyerek, ilgili notları paylaştı. Akınsal yaptığı açıklamada “Bu ve benzer projelerin diğer belediyelere de örnek olması gerekmektedir. Çünkü sadece adı arıtma tesisi olan yerlerimizin sayısı bugün giderek artmakta. Atıkların doğaya vereceği zarar, sorumlu tüm belediyeler ve kişiler tarafından en az seviyeye indirilmeli ve mümkünse bu sistemi yine doğaya en az zarar ve etki edecek tesislerde gerçekleştirmelidir. Karacabey Belediyesi olarak bizler bu noktaya büyük özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu. 

Konuyla ilgili değerlendirmede buluna Başkan Ergün Koç, “Bu zamana kadar tüm projelerimizin doğaya etkisi hesaba kattık ve doğacak zararı minimuma indirmeye çalıştık. Bu kez yaptığımız her iki proje ile hem bir ilki hem de doğaya olan hassasiyetimizi bir kez daha hayata geçirmiş olacağız. Çok değerli öğretim görevlisi hocalarımızla birlikte güzel iki proje çıkardık. Her iki projemizde ihale aşamasında ve en kısa sürede faaliyete başlatmayı planlamaktayız” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.