Alt tarafa din-iman, üst tarafa han-hamam

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen, “Tarımın Sorunları, Otoyol Projesi ve Büyükşehir Yasası” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, AKP iktidarını, “Alt tarafa din-iman, üst tarafa han-hamam” şeklinde özetledi.
Ticaret Borsası'nda gerçekleşen Konferansa CHP İl Başkanı Metin Çelik, Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli, İlhan Demiröz ve Aykan Erdemir, bir süre önce AK Parti'den ayrılan Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç, CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, il ve ilçelerden gelen parti yöneticileri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Şahin'in sunumu yaptığı programın açılışında konuşan İlçe Başkanı Gönül Avil konukları selamladı.
Avil'in ardından konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, tarımın problemlerine ilişkin bir sunum yaparak destek istedi. Karaca, icralık olan çiftçilerin özel bankaların eline düştüğünü, tarlaların yok pahasına elden çıkarılmak zorunda kalındığını dile getirdi.
Karaca son olarak da, desteklemelerin TUİK değerleri baz alınarak verilmesinin yanlış olduğu, toplulaştırma nedeniyle çiftçilere hiç bedel ödenmeyecek olmasını ve sulama suyunda yaşanan yüksek bor miktarının sıkıntılarını konuklarla paylaştı.
AKP sayesinde tarım bitti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AKP'nin iktidara gelişinden bu güne değin genel bir değerlendirmede bulundu. AKP ile birlikte tarımın bitirilmek istendiğine vurgu yapan Günaydın, “Bizler, mazotu 1,5 liradan vereceğiz dedik ancak çiftçi, 4,5 liradan satan AKP'ye oy verdi. Biz de iktidar olursak mazotu 7 liradan vereceğiz desek, herhalde üreticimizi ancak inandırabiliriz” şeklinde esprili bir yorum getirdi.
Karacabeyli çiftçilerin kendisini sürekli aradığını ancak yapılan konuşmanın ardından mutlu olmadığını belirten Günaydın, üretimdeki sıkıntılara dikkat çekti.
Türkiye'nin 1976'dan bu yana nüfusunun 32 milyon arttığını kaydeden Gökhan Günaydın, bu oranın daha da artacağını ve yaşamak için de üretmek gerektiğini dile getirdi.
Ülkede bilerek üretimin engellediğini iddia eden Günaydın, “Bu ülke, AB'nin 1,5 katı üretim yapıyor ancak, kendi ürettiğiyle karnını doyurabiliyor mu? 2002'den bu yana AKP sayesinde bu ülke tam 110 milyar dolar ithalat yapmış. Bu, yılda ortalama 10-11 milyar dolar demek. Pamuktan buğdaya, soya fasulyesinden mısıra, angus hayvanlardan kurbanlıklara ve en acısı da samana kadar bu ülke ithalat yapmaktadır.
2002'de 4 kilo buğday 30 kuruştu, mazot ise 1 liraydı. Buğday şimdi 60 kuruş, mazot 4 lira 20 kuruş.
Yani 2002'de 3,5 kilogram buğday ile 1 litre mazot olan çiftçi, şimdi 7 kilo buğday karşılığında 1 litre mazot alabiliyor. Ben daha ne diyeyim?
Samimi olmak gerekirse çiftçi, bizim 1,5 liradan mazot verebileceğimize inanmıyor. Başbakan'ın petrol sahibi ülke olmadığımız, dolayısıyla maliyetlerin yüksekliği sebebiyle 4,5 liradan aşağı satılamayacağı sözüne inanan çiftçi, yine oyunu AKP'ye veriyor. Oysa mazotun devlete maliyeti 1,5 liradır ve biz bu fiyata çiftçiye satmayı vaat ediyoruz ama nafile. Öyleyse CHP iktidarında mazotu 7 liradan vereceğiz, herhalde o zaman çiftçinin oyunu alabiliriz. Maalesef bu trajikomik bir durumdur” dedi.
Hükümetin tarımı gözden çıkardığını iddia eden Gökhan Günaydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdir Eker'e yüklendi. Eker'in Fransa'dan şövalye unvanı almasına bir anlam veremediklerini belirterek, “Fransa çiftçisine çok yarar sağlamış olmalı ki böyle bir ödüle layık görülmüş. Geçen sene Fransa'nın ne kadar hastalıklı hayvanı varsa ithal etti. Fransa çiftçisini şaha kaldırdı. Yüreği varsa gelsin, Karacabey çiftçisine hesap versin” diye konuştu.
Tüm gelişmiş ülkelerde otoyolun ova dışından geçtiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, “Arazi toplulaştırılması, otoyol kamulaştırma bedelinden karşılanıyor. Yine çiftçiye yüklenecekler. CHP, iktidarında çiftçinin ürettiği para edecek. Devlet, çiftçisiyle barışmak zorunda. Borçlar için ise, yeni bir sayfa açılmalıdır” diye konuştu.
Son olarak yeni Büyükşehir Yasası hakkında konuşan Günaydın, “AKP sizi köylülükten kurtarıp, şehirli yapacak. 30 Mart 2014'te Bursa'da 656 köy mahalle oluyor. Ancak köy muhtarlarının tüzel kişiliği de ortadan kalkmış oluyor. Köyün tüm ortak malları belediyeye geçiyor. Bildiğim kadarıyla, birinin malını onun iradesi dışında alırsanız, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre suç işlemiş olursunuz. Ancak köylüyü bitirmek adına göz göre göre bunu yapıyorlar. CHP iktidarında köylünün tüm malları geri verilecektir. Söz veriyoruz.
Ülkeyi 10 yılda perişan eden AKP için söyleyeceğim son söz ise; Bunlar, alt tarafa din-imam, üst tarafa han-hamam gösterir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.