Alper Tüydeş’in vizöründen Karacabey Longozu

T.C. Karacabey Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Alper Tüydeş Doğa Fotoğrafları Sergisi “Karacabey Longozu Diye Bi Yer Var!” başlığı altında Bursa’da Tayyare Kültür Merkezi, Cemal Nadir Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.
Açılışını Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü’nün yaptığı sergi 9 Kasım’a kadar açık kalacak.
Sergide Karacabey Longozu’ndaki doğal hayat fotoğrafları yer alıyor…
Avrupa’da örneği kalmayan, dünyada ise bir elin parmaklarını geçmeyen longoz ormanlarından biri olan Karacabey Longoz Ormanı, son yıllarda doğaseverler tarafından yoğun ilgi görmeye başladı.
Türkiye’de longoz ormanları içerisinde ünü en az olan Karacabey Longozu, son yıllarda yapılan çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başardı.
Çektiği fotoğraflarla kamuoyuna Karacabey Longozu’nu tanıtmak için yoğun çaba sarf eden doğa fotoğrafçısı ve Karacabey Belediyesi basın danışmanı Alper Tüydeş, açtığı serginin bu tanıtıma katkısı olmasını hedefliyor.
Longoz Ormanları: bir diğer adı “subasar ormanı” olarak da anılır.
Dünyada sayıları 6-7 olduğu bilinen ve bu sebeple nadir görülen bir orman yapısıdır. Longoz ormanı deniz seviyesi altında olduğu için ve sulak alan kenarlarında oluştuğu için yağışlarla birlikte kış aylarında tamamen sular altında kalır. Yılın büyük bir bölümünü bu şekilde su altında geçiren orman tabanı, yazın suyun yerini yeşil alanlara bırakmaktadır. Her yıl bu döngü içerisinde yer alan longoz, delta oluşumlarında görüldüğü için nehirlerin taşıdığı alüvyonlarla kaplı bir arazi yapısına sahiptir. Bu sebeple zengin ağaç ve bitki çeşitliliğini ve bununla doğru orantıda geniş bir yabani hayvan popülasyonuna ev sahipliği yapan longozlar, yaban hayatında büyük bir öneme sahiptir. Karacabey Longozu’nun yanısıra Türkiye’de Acarlar ve İğneada Longoz’u yer almaktadır.
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.