AKP yeniden tek başına iktidar

Türkiye Pazar günü sandık başına gitti. Merakla beklenen milletvekili genel seçimleri AK Parti’nin iktidar olmasıyla sonuçlandı. Sonuçların açıklanması ile birlikte AK Partililer zaferlerini  Cumhuriyet Alanı’nda davul-zurnayla kutladılar. Havai fişeklerinin gökyüzünü süslediği gece de AK Parti kadrosu sevinçlerini doyasıya yaşadı.
7 Haziran’daki seçimde Karacabey’de % 35,1 (18 bin 359) oy alan AK Parti, 1 Kasım’da bu oranı % 45,7’ye (24 bin 235) çıkardı. Sonuçların netleşmesiyle birlikte Cumhuriyet Alanı’na akın eden AK Partililer, seçim zaferini davul-zurna ve havai fişek gösterileri eşliğinde doyasıya kutladı. Cumhuriyet Alanı’nda coşkulu kalabalığa seslenen AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, Türkiye’nin çok doğru bir karar verdiğini söyledi. Ülke genelinde önemli bir seçim zaferine imza attıklarını dile getiren Erol, “Bizim bu seçimde hüsrana uğrayacağımızı iddia edenlerin hevesleri kursaklarında kaldı. Milletimiz, AK Parti’yi yeniden tek başına iktidar yaparak, ülke adına çok doğru bir karar verdi. Yeniden tek başına, iş başındayız. Seçim sonuçları ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.
Belediye Başkanı Ali Özkan da, bu seçimin önemine vurgu yaparak; “Bu seçim sonuçları iç ve dış düşmanlara ders olsun. Milletin iradesini kimse küçümseyemez. Ayrıca, muhalefetin ülkeyi yönetmek gibi bir derdi olmadığı, 7 Haziran seçimlerinden sonra görüldü. Bir türlü masaya oturup da anlaşamadılar. Çünkü onlarda Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu gibi lider yok. Güzel bir seçimi daha geride bıraktık. Her zaman söylediğimiz gibi; Mevlam neylerse güzel eyler.” diye konuştu.Ülke genelinde olduğu gibi Karacabey’de de oylarını genel olarak koruduğu gözlenen Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7 Haziran’da % 31,26 (16 bin 349) olan oy oranı, 1 Kasım seçimlerinde % 30,4’e (16 bin 118) geriledi.
1 Kasım Genel Seçimleri’nde ülke genelinde olduğu gibi Karacabey’de de en büyük darbeyi Milliyetçi Hareket Partisi aldı. Karacabey’de 7 Haziran’da % 22,93 oy (11 bin 996) alan MHP’nin 1 Kasım’daki oyları % 16,2’ye (8 bin 571) geriledi.
Karacabey’de 7 Haziran’da % 5,1 (2 bin 668) oy alan Halkların Demokratik Partisi’ne ise, bu seçimde % 3,92 (2 bin 78) oy çıktı.
İşte Bursa’nın yeni vekilleri
Bursa’dan son seçimde 9 milletvekili çıkaran AK Parti, 1 Kasım’da bunu 2 artırarak 11 milletvekilini Meclis’e göndermeyi başardı. AK Parti’nin 12. sıradan aday gösterdiği Karacabeyli Mustafa Esgin ise, milletvekilliğini zorladı ama olmadı.
CHP, 7 Haziran’daki durumunu korudu ve 5 milletvekilinde kaldı. Ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da hüsrana uğrayan partiler MHP ve HDP oldu. MHP’nin 3 olan milletvekili sayısı 2’ye düşerken, HDP Bursa’daki 1 olan milletvekilini kaybetti.
7 Haziran seçimlerinde yüzde 43.99 oy alan AK Parti, 1 Kasım’da oyunu 10 puan birden artırarak yüzde 58.88’e çıkardı. AK Parti, oy oranı ile birlikte milletvekili sayısını da artırdı. AK Parti’nin 9 olan milletvekili sayısı 11’e çıktı. AK Parti’den; Mehmet Müezzinoğlu, Efkan Ala, Emine Yavuz Gözgeç, Cemalettin Kani Torun, Hüseyin Şahin, İsmail Aydın, Zekeriya Birkan, Hakan Çavuşoğlu, Bennur Karaburun, Müfit Aydın ve Osman Mesten milletvekili seçildi.
Öte yandan 7 Haziran’daki milletvekili listesini değiştiren AK Parti’de aday olmayan Önder Matlı ile listeye giremeyen İsmet Su’nun yerine Efkan Ala, İsmail Aydın, Müfit Aydın ve Osman Mesten AK Parti’nin yeni Bursa milletvekilleri olarak Meclis’e gitmeye hak kazandı.
CHP’de durum değişmedi
CHP’de, 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında bir değişim yaşanmadı. 7 Haziran’da yüzde 27.7 oy alarak 5 milletvekili çıkaran CHP’de oy oranı yüzde 26.50’ye düştü ancak 5 olan milletvekili sayısı değişmedi. Milletvekili aday listesini büyük ölçüde koruyan CHP’de ön seçimden çıkan; Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu yeniden milletvekili seçildiler.
MHP ve HDP 1 vekil kaybetti
MHP, Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da büyük bir hüsran yaşadı. MHP’nin 7 Haziran’da 17.48 olan oyu büyük bir düşüşle 12.28’e indi. Bu durum MHP’nin 3 olan milletvekili sayısının da 2’ye düşmesine neden oldu. İsmet Büyükataman ile Kadir Koçdemir yeniden milletvekili seçilirken, 7 Haziran’da seçilen Tevfik Topçu’nun milletvekilliği kısa sürdü.
7 Haziran’ın kilit partisi HDP’de de şok vardı. Ülke geneliyle birlikte Bursa’da da oyları düşen HDP, Bursa’daki 1 milletvekili kaybetti. Asiye Kolçak da milletvekilliği kısa süren isimlerdin birisi oldu. HDP’nin Bursa’daki oyu yüzde 5.84’ten, yüzde 4.35’e düştü.
AK Parti Bursa ilçelerinde de açık ara zirvede
Bursa’nın dış ilçelerinde seçim heyecanı yüksekti. Sabah erken saatlerde sandık başına gitmeye başlayan vatandaşlar oyunu kullandı. Merkez dışındaki 14 ilçede AK Parti’nin oylarında önemli oranda artış yaşandı.
AK Parti 7 Haziran seçimlerine göre Bursa’nın ilçelerinde oyunu yükseltti. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından AK Partililer birçok yerde kutlama yaptı. AK Parti Mudanya dışında tüm ilçelerde birinci parti oldu. Mudanya’da CHP oyunu korurken, AK Parti 7 puana yakın artış gösterdi, MHP ise düşüş yaşadı. AK Parti’nin diğer tüm dış ilçelerde de oyu artış yaşadı.
AK Parti’nin İnegöl’de oyu yüzde 70’e ulaşırken, ilçede seçim sonuçlarının alınmasıyla AK Parti’de büyük sevinç yaşadı. AK Partililer kutlama yaptı. İnegöl’de CHP yaklaşık 1 puan düşüş yaşarken, MHP’nin oylarında ise önemli düşüş görüldü.
Gürsu ve Kestel’de de AK Parti’nin oyları önemli oranda arttı. AK Parti Kestel’de büyük artış yaşadı. CHP’de 1 buçuk puan düşüş görülürken, MHP önemli oy kaybı yaşadı. İlçede HDP de 1 buçuk puan düşüş yaşadı. AK Parti Gürsu’da da oyunu artıran ilçeler arasında yer aldı. Burada da MHP, CHP ve HDP oy kaybetti.
Kentin batısında da durum değişmedi. Karacabey’in yanı sıra Mustafakemalpaşa’da AK Parti önemli yükseliş yakalarken, CHP, Mustafakemalpaşa’da ise 3 puana yakın düşüş yaşadı. MHP’nin oyları da bu iki ilçede düştü.
AK Parti İznik ve Yenişehir’de oylarını artırdı. Orhangazi’de de durum farklı olmadı. AK Parti burada da yüzde 50’lik oy oranıyla birinci parti olurken, CHP 1 puanlık düşüş yaşadı. Gemlik’te de AK Parti oylarını yükseltti. AK Parti Gemlik’te yüzde 46’lık oy oranına ulaştı.
Dağ ilçeleri
AK Parti diğer ilçelerde olduğu gibi dağ ilçelerinde de oy oranında artış yaşadı. AK Parti Keles’te yüzde 66’lık oy oranına ulaştı. CHP yüzde 15 oy alırken, MHP ve Saadet Partisi’nin oylarında düşüş oldu. Orhaneli’nde birinci parti olan AK Parti oylarını önemli ölçüde artırdı. Harmancık’ta da AK Parti önemli artış yaşadı. AK Parti’nin oyları Büyükorhan’da da önemli artış yaşadı. AK Parti’nin oyları Büyükorhan’da yüzde 73’e ulaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.