AK Parti’de derin kırılmanın ayak sesleri!

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde içten içe süren tartışma, komisyon seçimlerinin yapıldığı Büyükşehir Belediye Meclisinde su yüzüne çıktı.

İmar Komisyonu için önerilen isimler arasında en büyük ilçe Osmangazi temsilcisinin olmaması, Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın itirazına yol açtı.

Dündar’ın “İmar hareketlerinin en fazla olduğu ilçe Osmangazi, neden bir kişi yok” sorusuna Alinur Aktaş’ın cevabı dikkat çekiciydi.

Başkan Aktaş’ın, daha önce Osmangazi Belediye Meclis üyeliği yapan CHP’li Osman Ayradilli’nin ismini vererek, “Sizi Osman Bey temsil eder” demesi kulislerde farklı yorumlara yol açtı.

Kulislerde sorulan soru şu; acaba Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı olan Osman Ayradilli’nin siyasal kimliği nedeniyle, “Mustafa Dündar CHP’lilerle işbirliği yapıyor” imasında mı bulundu?

Olayın perde arkasını öğrenmeye çalıştım.

Geçtiğimiz yıl Osmangazi’yi temsilen İmar Komisyonu’nda Aslıhan Köse yer alıyordu.

Bu dönem bir ilke kararı alındı, ilçe imar komisyon başkanları Büyükşehir’de görev almasın!

Bu çerçevede sabah yapılan grup toplantısında Mustafa Dündar, Mürsel Durmaz ismini önerdi.İşlerinin yoğunluğunu gerekçe gösteren Durmaz, hem İl Başkanı Ayhan Salman’a hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a İmar Komisyonu üyesi olmak istemediğini bildirdi.

Mustafa Dündar’ın bu gelişmelerden haberi olmayınca, duruma tepki göstedi.

Sonrasında da toplantıyı terk etti.

***

Osmangazi’nin devre dışı bırakılmasının nedenleri konusunda soru işaretleri var.

Birincisi, neden Mustafa Dündar’a haber verilmedi, bir başka ismi önerebilirdi?

İkincisi, eğer ilçe imar komisyonunda olanlar görev almayacaksa, Yıldırım’dan gelen Merve Ekmekçi, neden Büyükşehir İmar Komisyonu üyesi yapıldı?

Bu işin arka planında neler olduğunu tahmin etmek zor değil…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar arasında geleceğe yönelik rekabet var!

Bilindiği gibi 31 Mart seçimlerinde Alinur Aktaş-Ayhan Salman ekibi, Dündar’ı Osmangazi’de aday göstermemek için yoğun çaba sarf etmişti.

Çok çeşitli isimler ortaya atmışlar, en son Tahsin Kara ile Ahmet Yıldız ismini Ankara’ya sunmuşlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahalesiyle Mustafa Dündar yerinde kalmıştı.

***

Yerel seçim sürecinde kamuoyu araştırmaları Osmangazi’de CHP adayı Mustafa Bozbey’in oyunu yüzde 50’nin üzerinde gösteriyordu. Araştırmacı Recep Güven’in bir araştırmasını görmüştüm, oy oranı yüzde 57’ydi. Osmangazi’de alınacak böylesine yüksek bir oy Bozbey’e seçimi kazandırabilirdi.

Mustafa Dündar’ın sahaya bütün gücüyle girmesiyle durum değişti. AK Parti tarafından küstürülen Balkan-Rumeli göçmenleri yeniden kazanıldı.

Bu da seçimin kaderini belirleyen etkenlerden biri oldu.

***

Reklam alamadığı için şantaj yapanlar bu gerçeği görmezler ama net olan şu ki, Recep Altepe görevden alınmış, yerine gelen Alinur Aktaş henüz bir şey yapamamış, AK Parti seçimlere yaralı girmişti.

İktidar partisi Bursa’da özellikle Mustafa Dündar’ın projeleriyle oy istedi.

Panorama 1326 ile Osmangazi Kent Meydanı en önemli iki silahtı.

Son dönemlerde gözden kaçmayan birkaç ayrıntıyı daha aktarayım…

Bursa AK Parti siyasetinin patronluğunu (şimdilik) sürdüren Hakan Çavuşoğlu’nun Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la yakınlaşması gözden kaçmıyor.

Çavuşoğlu, geçen hafta Osmangazi Belediyesi’nin kent meydanındaki çalışmalarını bizzat yerinde gördü ve Başkan Dündar’dan bilgi aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın 7 proje açıklamasında Hakan Çavuşoğlu bulunmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Huber köşkündeki görüşme, ardından Ankara ziyaretleri Alinur Aktaş’ın elini güçlendirdi. Tayyip Erdoğan’ın Bursa’da doğrudan muhatap aldığı kişi artık Alinur Aktaş oldu.

Sel felaketinde bakanların ziyaretinde Hakan Çavuşoğlu yer almadı, ertesi gün kendisinin özel ve yalnız ziyareti de dikkatlerden kaçmadı.

***

Üst üste konulduğunda görünen şu ki, AK Parti’de derin kırılma var. Çok yakında Hakan Çavuşoğlu-Mustafa Dündar ekibi ile diğerleri arasında ciddi çatlaklar oluşacak.

Belki de 2023’e kalmadan, bazı koltuklar el değiştirecek.

***

Bu yazının dipnotu: İmar Komisyonu’na Osmangazi’den kimsenin alınmamasına MHP’li eski Meclis Üyesi Cemil Aydın ile Büyük Birlik Partisi eski İl Başkanı, AK Parti Nilüfer eski İlçe Başkan Yardımcısı Tahir Kahveci, sosyal medyadan duruma tepki gösterdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.