Aile Hekimleri’ne ‘Bebek Dostu’ unvanı

Karacabey’de ‘Bebek Dostu’ unvanı almaya hak kazanan aile hekimliği birimlerine sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Karacabey Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen programda, anne sütünün bulunmaz bir hazine olduğu vurgusu yapıldı.
Düzenlenen törene Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan, Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli, Belediye Meclis Üyeleri Faruk Türe ve Özer Kuzu, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Çiğdem, Karacabey Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Arif Kadri Balcı, daire amirleri ve sağlık personeli katıldı.
Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, “Bebek Dostu Hastaneler” hakkında bilgi verirken, anne sütünün önemine de vurgu yaptı. Akan, şunları kaydetti: “Batılı kaynakların “Hâkim-i Tıb”, diğer bir deyişle “Hekimlerin Piri ve Hükümdarı” olarak nitelendirdikleri İbni Sina, “Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir, çünkü anne sütü, bebek daha anne karnında iken onu besleyen, kana en çok benzeyen besindir” diyerek anne sütünün değerini açıkça ifade etmiştir.
Anne sütünün yararları saymakla bitmez. Yeni doğan bir bebek için en iyi gıda tek başına anne sütüdür. Anne sütü, daha kolay sindirim sağlarken, aynı zamanda bebeği çeşitli hastalıklardan koruyan bağışıklık maddelerini (antikorlar) bebeğe vererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebeğin psikolojik gelişimine katkı sağlar. Anne sütü verilmesi sırasında anne ile bebek arasında çok özel bir bağ kurulur. Verilmesi en rahat besindir. Her zaman kullanıma hazır, temiz ve ideal sıcaklıkta olmaktadır. Anneyi de korur. Emziren anneler meme ve rahim kanserlerine emzirmeyenlere oranla daha az yakalanırlar. Bu nedenle beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için atılması gereken ilk adım, emzirmenin doğumdan sonra en kısa sürede başlatılması, anne sütü ile bebeklerin tek başına ilk 6 ay emzirilmesi, 6. ayın ardından uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesidir.
Bakanlığımız tarafından bu amaçla ülkemizde çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir.
Program, tüm dünyada da uygulanan “Bebek Dostu Hastaneler” kavramı ile başlamış, 2000’li yıllara gelindiğinde birinci basamak sağlık kuruluşlarının da dâhil olması ile “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” olarak ilerleme kaydetmiştir. Ardından önce Bebek Dostu İl ve daha sonra çalışmalarını bir adım daha ileri taşıyan iller için Altın Bebek Dostu İl kavramları geliştirilmiştir.
Bursa’mız, 30 Nisan 2008 tarihinden beri “Altın Bebek Dostu” ildir. Yine 25 hastanemiz bebek dostu hastane unvanı almıştır. Tüm Sağlıklı Hayat Merkezleri’miz Bebek Dostu ve 820 Aile Sağlığı Birimi ise Bebek Dostu Aile Sağlığı Birimi’dir.
Karacabey Devlet Hastanemiz de, 2006 yılında çalışmalarını tamamlamış ve Bebek Dostu Hastane unvanını almıştır. İlçemizdeki Aile Hekimliği Birimleri’nden 19’u Bebek Dostu unvanına sahiptir. Karacabey’de de konu ile ilgili çalışmaların içinde olmuştur.
Hastanelerimizde, Sağlıklı Hayat Merkezleri’mizde ve aile sağlığı merkezlerimizdeki görevli doktor, ebe, hemşirelerimiz konuyla ilgili eğitimler almışlar ve yeni katılımcılarla eğitimleri devam etmektedir. Bebek Dostu kurum çalışmalarımıza destek veren herkese teşekkür ediyorum.”
Ardından Karacabey İlçe Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde, ‘Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Çalışmaları’ hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
Program sonunda ise, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ve ilçe protokolü tarafından Bebek Dostu’ unvanı almaya hak kazanan aile hekimliği birimlerine sertifikaları takdim edildi.
Akan’dan ziyaret ve inceleme
Karacabey Devlet Hastanesi’ndeki törenin ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Karacabey 112 İstasyonunu ziyaret ederek değerlendirmelerde bulundu.
Akan daha sonra da, beraberinde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Çiğdem ve Karacabey Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Arif Kadri Balcı ile birlikte inşaatı devam eden Karacabey Sağlıklı Hayat Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.