ADD, “Halifelik kaldırıldı, öğrenim birliği sağlandı”

Karacabey Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, 3 Mart 1924 tarihinde Atatürk tarafından kaldırılan Halifeliğin 90. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaparak, bu kararı bir kez daha kutladı.
Halifeliği kaldıran ve öğrenim birliğini sağlayan bu kararın oldukça büyük ve önemli bir karar olduğun söyleyen ADD Başkanı Haluk Aka, “Devrim Yasaları adı verilen yasaların kabul ediliş günü, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasal ve toplumsal yaşamının en önemli günüdür.
3 Mart 1924’te çıkartılan yasalarla, okullar devlet denetimine alındı, öğrenim birliği sağlandı. (Azınlık okulları, misyoner okulları, yabancı devlet okulları, v.b.)
Eğitim dili Türkçe oldu. İlköğretim parasız ve zorunlu hale getirildi. Akılcı ve bilimsel çağdaş eğitimle başarının önü açıldı. Halifelik kaldırıldı. Din devleti yerine laik ulus devleti kabul edildi. Cumhuriyet yönetimi ve ulusal egemenlik güç kazandı.
3 Mart 1924’te kabul edilen yasalar birer devrim yasasıdır. Anayasamıza göre değiştirilmesi teklif bile edilemez.
Devlet okullarını yok sayarak eğitimin özelleştirilerek paralı hale getirilmesine, öğretimin ulusallıktan uzaklaştırılıp dinselleştirilmesine, iktidarın demokratikleşme adı altında çıkardığı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı veMilli İstihbarat Başkanlığı yasalarının Türkiye’yi polis istihbarat devletine dönüştürerek dikta rejimine doğru gitmesine, yargı bağımsızlığının yok edilmesine, yoksulluk içindeki halkımızın yolsuzluk ve hırsızlıklarla soyulmasına, karşıyız” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.