Tarım ve hayvancılık, acil önlem bekliyor!

Tarım ve hayvancılık, acil önlem bekliyor!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, tüm sektörleri saran ekonomik krizin tarım sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirterek üreticinin perişan ve çaresizlik içinde olduğuna dikkat çekti.
Hükümetin ve medyanın tarım ve hayvancılık sorunlarına diğer sektörlerdeki kadar çözüm yolları aramadığını vurgulayan Karaca, “Ülkeler 2012’ye kadar devam edeceği öngörülen bu iki sorunun en az zararla atlatılması için çeşitli programlar yapmakta, kaynak aktarmakta ve yeni destek paketleri hazırlamaktalar.
Türkiye gibi gelişmekte olan ve nüfusunun yüzde 90’nının tarıma bağlı olarak yaşamını sürdürdüğü bir ülkede, tarım sektörüne bu kadar kayıtsız kalınması anlaşılmaz bir durumdur. Şu anda Türk tarımı ve hayvancılığı sürdürülebilir bir durumda değildir. Ülke genelinde hububat ekimleri bitmek üzere olup, ekilen alanların yüzde 50’si toprak altı gübresi atılmadan tamamlanmıştır. Bu durum buğday ve arpa gibi ürünlerde yüzde 30’lara varan bir rekolte kaybına yol açacaktır. Türkiye’nin yıllık 20 milyon ton buğday ihtiyacı 5 milyon ton açık verecektir. Bu şimdiye kadar yaşanmamış (kuraklıklar hariç) kötü bir durumdur” dedi.
Tarım ve hayvancılıktaki sıkıntılara karşı acil önlemler alınması gerektiğini belirten Karaca, “Önlemler acilen alınmazsa, tarım ve hayvancılığa düşük maliyetli kaynaklar temin edilemezse, girdi fiyatlarında indirim sağlanamazsa, diğer tarım ürünlerinde de aynı durum yaşanacak ve büyük rekolte düşüşleri yaşanacaktır. Bugünkü durum devam ederse, ülkenin bir çok yerinde tarım arazileri boş kalacağı gibi, sağmal inekler kesildiğinden dolayı hayvancılık da büyük darbe yiyecektir” diye konuştu.
Tarımı bu zor durumdan bir an önce kurtarılması gerektiğine dikkat çeken Karaca, acilen uygulanması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı; “2009 yılı tarım desteklemesi için bütçeye konulan ve 5.3 milyar YTL olarak belirtilen miktarın revize edilerek en az 7.5 milyar YTL’ye çıkarılması, tarım girdileri olan gübre, mazot, tarım ilacı ve sulama elektiriğinden alınan KDV, ÖTV ve benzeri vergilerin derhal sıfıra indirilmesi, tarım ve hayvancılık ürünleri ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin yükseltilerek hem döviz kaydının önlenmesi hem de yerli değer fiyatına alıcı bulunması gerekmektedir. Tarıma dayalı sanayiciye destek verilmesi, ucuz finans sağlanması, ihracat teşviği uygulanması, gübre ve mazot destek fiyatlarının arttırılması ve bu paraların vakit kaybetmeden çiftçiye ödenmesi, destek kapsamına giren ve destekleme fiyatları belli olan ürünlere verilen ücretin yüzde 50 arttırılması ve bedellerinin derhal ödenmesi, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’ndan kullanılan kredilerin ödenmesinin uygun bir takvime bağlanması gibi acil çözümler getirilmelidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.