Tek taraflı sözleşme devri bitti!

Karacabey’de bir çok çiftçinin heyecanla beklediği “Sözleşmeli Üretim ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çiftçilerin en büyük sıkıntılarından biri olan tek taraflı sözleşme sorununun yeni yönetmelikle aşılacağını kaydetti. Koyuncu, “Çiftçilerimizin en büyük sıkıntılarından biri tek taraflı yapılan sözleşmelerdir. Bu anlaşmalar da sözleşmenin bir örneği çiftçimize verilmiyor, açık senetler imzalatılıyor. Arz-talep dengesizliğinde çiftçilerimiz ciddi zararlara uğruyordu.
Çiftçilerimizin bu mağduriyetini ortadan kaldırmak için yapmış olduğumuz girişimler neticesinde Resmi Gazete’nin 26858 sayılı nüshasında yayınlanan “Sözleşmeli Üretim ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelikle üretici ve alıcı 3 nüsha bir sözleşme imzalayacak. Sözleşmenin bir örneği üreticide, bir örneği alıcıda ve bir örneği de Tarım İl ya da İlçe Müdürlükleri’nde kalacak.
Ürün bedelinin ödeme zamanı ve şekli, taksitli ödeme planı, üretim faaliyetlerinin başlangıcından ürünün teslimine kadar olan dönemlerde her ürün ve üretim faaliyetlerinin kendi özellikleri gereği olarak, üretimin her evresinde gerekli olacak ana madde, yardımcı madde, malzeme ve teçhizat gibi girdilerin, nakdi avansın veya kredilerin birim fiyatı , tutarı, temin şekli, teslimi, ödeme şekli ve zamanını belirleyerek her iki taraf için bağlayıcıdır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.