İhmal felaketinin vebali kimde kalacak?

İYİ Parti, sanal ortamda, Bursa ve ilçelerinden katılan medya mensuplarıyla buluştu ve içeriği dolu bir basın bilgilendirme toplantısı yaptı.

İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır’ın sunumuyla başladı toplantı…

6 insanın ölümü, binlerce dönüm tarım arazisinin yok olmasıyla sonuçlanan sel felaketiydi.

Başkan Bahadır buna haklı olarak, “İhmal felaketi” dedi.

Sonra da gerekçelerini sıraladı:

“1-DSİ dere ıslah çalışmaları yapmadı. Her yıl 5 kilometre yapılması gereken ıslah çalışması 200 metre yapılabildi. Yani idare sele karşı hazırlıklı değildi.”

Toplantının diğer konuğu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan, “Ekonomiyi, hazineyi tükettiler, para kalmadı” şeklinde yorumladı gerekçesini…

“2-Dere yataklarının içine kaçak binalar yapıldı, buna göz yumuldu.” Merkezi iktidar imar aflarıyla bu yapıları yasallaştırırken, yerel idareler kaçak binaların boy atmasına ses çıkarmadı. Betonla dolarken şehirler, ucundan avantalarını aldılar.

“3-Orman Bölge Müdürlüğü Dudaklı’nın üstünden yol yaparken, molozları dere yatağına attı. Dere yatakları harfiyatla doldu.”

Önemli bir iddia, Orman Bölge Müdürlüğü yetkilleri mutlara açıklama yapmalı…

“4- Hızlı Tren harfiyatı dere yataklarına dolduruldu. Köylüler CİMER’e şikayet etmelerine rağmen işlem yapılmadı.”

Yüksek olmayan Hızlı Tren tünellerini kazan şirket bu konuda sorgulanmalı!

Bu saptamaların en vurucu cümlesini Bursa Milletvekili, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’de verdiği araştırma önergesini sunurken söyledi:

“Gelin bu işi tartışalım, sorgulayalım. Eğer bunu reddederseniz, bundan sonra sel felaketinden ölenlerin vebali buna hayır diyenlerin üzerinde olacaktır.”

İl Başkanı Dr. Bahadır, sel felaketinin yol açtığı diğer sorunları da şöyle anlattı:

“Türkiye’nin kivi üretiminin yüzde 40’ın karşılayan Orhangazi Yenisölöz’de sel faleketi yüzünden rekoltenin yüzde 40 kayboldu.

Bursa’ın bazı mahallerinde zeytin ağaçları zarar gördü.

Marmaracık ilçesinde yağmur suyunu deşarj etmek için yapılan pompa, DSİ tarafından çalıştırılmadı. Köylülere arıza bildirimi yapılırken, DSİ yetkilileri ‘Bizde arıza kaydı’ yok dedi.”

HIZLI TREN Mİ, SADECE TREN Mİ?

Hem İl Başkanı Dr. Yayha Bahadır hem de Genel Başkan Yardımcısı İsmail Tatlıoğlu, Hızlı Tren konusuna ayrıntılı bir şekilde değindiler.

2012 yılında temeli atılan 160 kilometrelik tren hattının 7 bakan değişimine rağmen bitirilemediğini belirten Dr. Bahadır, “Yılan hikayesine dönen yatırım hala bitirilemedi” dedi.

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, iddilarını bir kez daha gündeme taşıdı:

“Geçit’teki tabelada Yüksel Hızlı Tren yazıyor. Çevre yoluna çıkın, tünellerin başında Yüksek Hızlı Tren diyor. Ama yükseklik gitti, konvansiyonel tren geldi. Sivas’a, Yozgat’a ulaşan tren, 15 milyar dolar ihracat yapan Bursa’ya gelmiyor. Buradan Bozüyük’e gidilecek, oradan Yüksek Hızlı Tren’e binilecek. Hani 2 saat 15 dakikada Ankara’da olacaktık? Bursa kolay ulaşılabilir bir şehir değil.”

Prof. Dr. Tatlıoğlu, Yüksek Hızlı Tren konusundaki bilgileri şimdi TBMM’de AK Parti Milletvekili olan eski DDY Genel Müdürü’nden aldıklarını, yanında CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın da olduğunu vurgulayarak, “Hat değiştirmeden Ankara’ya gitmek mümkün olmayacak. Oysa Yüksek Hızlı Tren, Bursa’yı İstanbul ve Ankara’ya bağlıyordu” dedi.

İYİ Parti’nin kapsamlı basın toplantısına daha pek çok konuya vurgu yapıldı.

Turizm, Hanlar Bölgesi, Yunuseli Havaalanı, yıkılmak istenen Atatürk Spor Salonu ve Yüzme Havuzu gibi konuları ayrı bir yazıda değerlendirmek istedim.

Şimdilik bu kadar.

Bu yazının dipnotu: İYİ Parti güzel bir şey yaptı. İlçelerden gazetecileri de toplantıya kattı. Yenişehir Harman gazetesinden Harun Sak, Karacabey Yörem’den Nevzat Çakır, Gemlik Haber gazetesinden Murat Bayram’ın yanı sıra meslektaşlarımız Namık Göz, Osman Gürçay, Hıdırcan Kaya, Batuhan Ersek da katılıp soru sordular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.