Bugün son gün!

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) 2019 yılı başvuruları, bugün mesai saati bitiminde sona erecek. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Çiftçi Kayıt Sistemi ve destek başvuruları için tanınan sürenin bugün mesai bitiminde sona ereceğini duyurarak, “Kayıtlarını yaptırmayan çiftçilerimizin son gün olan bugün (ÇKS) 2019 yılı başvurularını yaptırmaları gerekmektedir.” dedi.
Başkan Erdem yaptığı açıklamasında, “ÇKS başvurusunu yaptırmayan üreticiler, yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamayacaklar. Uygulanan desteklemelerin yanı sıra yıl içerisinde yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemeler için ÇKS başvurularının mutlaka yaptırılmış olması gerekmektedir.
Tüm bunlar göz önünde bulundurularak kaydını yaptırmayan çiftçilerimiz bugün mesai bitimine kadar 2019 yılı ÇKS başvurularını Karacabey Ziraat Odası’na gelerek yaptırmalıdır. Çiftçilerimiz, 28 Haziran 2019 tarihinden sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri dışında yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapamayacaklardır.” şeklinde konuştu.
Ziraat Odası’ndan ‘hasat’ uyarısı!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, biçerdöverle hasatta dane kayıpları ve önemi hakkında üreticileri bilgilendirdi. Hububat hasadında dane kayıplarının minimuma indirilmesinin milli ekonomimiz açısından son derece önemli olduğunu açıklayan Erdem, çiftçilerin bu konuya hassasiyet göstermesini istedi.
Erdem açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Genel olarak dane kayıpları; Hasat öncesi oluşan dane kayıpları, Hasat sırasında oluşan dane kayıpları ve Hasat sonrası oluşan dane kayıpları şeklinde sınıflandırılabilir. Değerli üreticilerimiz; aşağıda belirtilen durumlarda hububat hasadının yapılmaması gerekmektedir:
Hasat olgunluğuna gelmemiş hububatlar hasat edilmemelidir. Tarlaya ten düşmüşse tenin kalkması beklenilmeli ve sonrasında hasada devam edilmelidir. Rüzgâr tabladan biçilmiş ekini kaldırıp tarlaya atacak şekilde esiyorsa hasada ara verilmelidir. Bakım ve onarımı yapılmamış biçerdöverlere hasat yaptırılmamalıdır.
Biçerdöverle hasatta dane kayıplarının önlenmesine yönelik olarak her türlü planlamanın ve kontrollerin yapılması işlemi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görevidir. Hasat esnasında oluşacak aksaklıklarla ilgili olarak, İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’ndeki konu sorumlusu ile irtibata geçilmesi gerekmektedir. Bu vesile ile üreticilerimize bol ürün dolu bir sezon temenni ederiz.”
İlçe Tarım’dan biçerdöver kontrolleri
Öte yandan, Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de, arpanın ardından buğday hasadının da başlaması ile “Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” ve “Valilik Tebliği” doğrultusunda kontrol ekiplerince yapılan hasat kontrollerine devam ediyor.
Yapılan kontrollerde uzman personelce biçerdöverlerin dane kayıplarının belirlenen sınırlar içinde olup olmadığının (en fazla % 1.5) denetlendiği, bunun yanında olması gereken yasal belgeler ile diğer ekipmanların kontrol edilerek süne emgi analizi için numuneler alındığı bildirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.