Şeker Fabrikası girişimleri sürüyor

*Güney Marmara ekonomisinin can damarı konumunda bulunan ve son birkaç yıldır atıl durumdaki Susurluk Şeker Fabrikası’nın, tekrar faaliyete geçirilmesi yönünde Bursa ve Balıkesir yöresinden belediye başkanları, ziraat odası başkanları, AK Parti ilçe başkanları ile bölge çiftçilerince başlatılan ortak girişimler, yeni bir ivme daha kazandı. *Bölge hayvancılığına pancar küspesi temin etmesiyle de büyük öneme sahip Susurluk Şeker Fabrikası’nın, tekrar faaliyete geçirilmesi adına oluşturulan bölge dinamiklerinin yer aldığı ortak platform, Karacabey’de geçtiğimiz ay yapılan toplantının ardından bu kez de Susurluk’ta toplanarak, seslerinin Ankara’da duyurulması için bir heyet oluşturulmasını kararlaştırdı.

Ülke tarımının en önde gelen ilçelerinden olan Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir ve İnegöl’ün yanı sıra; Balıkesir ve Susurluk çiftçileri açısından da hayati öneme sahip Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden faaliyete geçirilme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Güney Marmara ekonomisinin can damarı konumundaki ve bölge hayvancılığına pancar küspesi temin etmesi ile de ülke hayvancılık ve sütçülüğü adına hayati öneme sahip Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar faaliyete geçirilmesi adına harekete geçen ve bölge dinamiklerinden temsilcilerin yer aldığı ortak platform, Karacabey’de geçtiğimiz ay yapılan toplantının ardından bu kez de Susurluk’ta toplandı.
Girişimci heyet oluşturulacak
Önceki gün gerçekleştirilen toplantıda, mısır şurubundan yapılan tatlandırıcıların insan sağlığına verdiği ciddi zararla birlikte pancardan üretilen şekerin sağlık ve istihdamın yanı sıra; bölge hayvancılığına yaptığı katkılar ve pancar kotalarının artırılması ile pancarın alternatif ürün olmasının önemine de dikkat çekildi.
Toplantıda, tüm bu önemli konu başlıklarının Ankara’da bakanlıklar düzeyinde dile getirilmesi ve fabrikanın tekrar çalışır duruma geçirilmesi için girişimci heyetin oluşturulması kararlaştırıldı.
“Nişasta bazlı şeker, insanımız için en büyük tehlike”
Toplantıda söz alan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan konuşmasında, mısır şurubundan elde edilen nişasta bazlı şekerin insan sağlığına olumsuz etkilerine vurgu yaparken; “Gelecek nesillerimiz NBŞ denilen ürünün tehdidi altındadır. En başta insan sağılığını korumak adına, bölge istihdamına katkı sağlamak adına, sütçülük ve hayvancılığın gelişimi adına, alternatif bir ürün olan pancar kotalarının artırılarak Şeker Fabrikası’nın çalıştırılması gerekiyor. Bunun yanında, gıda alanında kartel haline gelmiş güçlü, devasa uluslararası şirketlerin Türkiye’deki baskıları dolayısıyla, sessiz çoğunluğun sesi olan çiftçilerin ve üreticilerin duygularına tercüman olmak zorundayız.” şeklinde konuştu.
100’e yakın katılımcı yer aldı
Pancar ekicisi ilçelerden yaklaşık 100 katılımcının hazır bulunduğu toplantıda; Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Susurluk Belediye Başkanı Hüseyin Hızlıoğlu, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, AK Parti Karacabey İlçe Başkanı Murat Erol, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Panko Birlik Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Burhan Timurlenk, Yenişehir, Bandırma, Manyas, Gönen, İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Yenişehir AK Parti ilçe başkan ve temsilcileri ile birlikte, aynı ilçelerin ziraat odası başkanları ve işçi sendikalarının temsilcileri yer aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.