“65 yaş üstü haklara saygı istiyoruz!”

Bursa Tüketiciler Derneği Karacabey Şubesi Başkanı Hasan Özoğlu, 65 yaş üstü bireylerin ücretsiz ve indirimli yolculuk hakkına dikkat çekerek, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yönetmeliğe vurgu yaptı. Özoğlu, “65 yaş üstü tüketici haklarına saygı istiyoruz.” dedi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hasan Özoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan ücretsiz ve indirimli seyahat kartları yönetmeliğine göre, 65 yaş ve üstü bireylerin ücretsiz veya indirimli yolculuk kakkı yönetmeliğe uygun olarak kullanılmamaktadır. Yönetmeliğin 5. maddesine göre; “Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, Birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır” demektedir.
Aynı yönetmeliğin 6. maddesine göre ise; “Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından % 50 indirimli olarak yararlanır. Aynı maddenin 2. fıkrasına göre bu hakkını nüfus cüzdanı ile kullanır” denilmektedir. Yönetmeliğin emredici hükümleri bu yönde iken tüketiciler, belediyelerin keyfi uygulamaları ile karşı karşıya kalmaktadır.
İlçemiz içinde nasıl ücretsiz yararlanıyorsak, Bursa’ya giderken de aynı şekilde ücretsiz seyahat hakkımız bulunmaktadır. Çünkü Büyükşehir ‘Bütünşehir’ olarak hizmet vermek zorundadır. 65 yaş üstü tüketicinin nüfus cüzdanı ile seyahat hakkı bulunduğundan yıllık vize ödeme uygulaması da hukuka aykırıdır.
BUDO İstanbul seferlerinden de % 50 indirim hakkımız uygulanmamaktadır. Oysa bu konu ve bize yine kazanılmış yargı kararları bulunmaktadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.