“Romanlar için yoksulluk ve ayrımcılık kader olmasın”

CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Avil açıklamasında; “8 Nisan dünya Romanlar günü nedeniyle Karacabeyli Roman hemşerilerimizin gününü kutluyorum. Yurttaşlarımızın pek çok alanda maruz kaldığı önyargıların ve ayrımcılığın sorunlarının büyümesine neden olduğu bir gerçektir.

 Türkiye’de Roman yurttaşlarımız işsizlik ve yoksulluğun kaçınılmaz bir sonucu olarak genellikle standartların altında barınma şartlarına sahip konutlarda yaşamaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi bilim platformu tarafından hazırlanan raporda özetle şöyle denildi;
Romanların %35’i kötü koşullara sahip evler ya da gecekondularda yaşıyor.
Çocukların %30’u düzenli aşı olamıyor, Ekonomik nedenlerle Roman ailelerin %30’u gece yatağa aç giriyor. Erkeklerin %15’i, Kadınların %32’si okur yazar değil. Romanların %53’ü ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. %40’ı iş, %35’i ev arıyor. Çalışanların %75’i düzenli gelir elde edemiyor. %38 inin 1500 TL’nin %43’ünün 2500 TL’nin altında aylık hane geliri var.

Romanların sadece %19’u düzenli bir işe sahip %30’u işsiz. Araştırmaya katılan katılımcıların %34’ü son beş yıldır işsiz olduğunu iş aradığını belirtiyor. Romanların %75’i çalıştıkları işten düzenli bir gelir elde edemediğini söylüyor. Romanların %80’i sigortalı değil. Bu araştırmadan çıkan sonuç Roman yurttaşlarımız açısından acı verici bir tablodur. Sosyal Devlet olmanın gereklerini yerine getiremeyen Devletimiz açısından da Hiç hoş olmayan bir durum. 
Geçen yıl 8 Nisan dünya romanlar günü nedeni ile ortak açıklama yapan sivil toplum kuruluşları “Romanlar virüsten çok açlıkla mücadele ediyor” dedi. 

8 Nisan 2020 günü 48 roman derneğinin yaptığı ortak basın açıklamasında “Türkiye’de Romanlar toplumun ayrılmaz parçası olsa da bu durum hala bir gerçek olarak kabul görmüyor. Romanlar en temel haklarını diğer vatandaşlarla eşit ölçüde kullanamıyor. Romanlar Eğitim İstihdam barınma sağlık ve Sosyal hizmetler alanındaki en temel haklara erişemediği gibi saydığımız tüm alanlarda şiddetli ayrımcılığa uğruyor” denildi. 
Roman yurttaşlarımız ülkemizin birlik ve bütünlüğüne sarsılmaz bir inançla bağlıdırlar. Vatan sevgileri asla tartışılamaz. İlçemizde askere gidecek Roman gençlere kınalar yıkılarak düğün alaylarını aratmayacak şekilde davul zurnalarla, gururla, coşkuyla nasıl askere uğurladıklarının hepimiz tanığıyız. Bu görüntüleri bir yıldır salgın yasakları nedeniyle yaşayamıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Roman Özcan Purçu’yu üç dönemdir milletvekili seçmektedir. Cumhuriyet tarihinde bu bir ilktir, ama son olmayacaktır. Romanlar bu ülkede herkes gibi tüm haklara sahip yurttaşlardır. 
Onların ötekileştirilemesine izin vermeyeceğiz. Bu ülkede gönlümüzce huzur içinde yaşamak istiyorsak, her yurttaşımızın sorununa çözüm getirmek sorumluluğu duyan Sosyal bir Hukuk devleti isek, Roman yurttaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşturmak acil Anayasal görevimiz olmalıdır. 
Bu anlamlı günde roman kardeşlerimizin bir kanaat önderi olan, Güney Marmara Roman Dernekleri Federasyonu başkanı Efkan Özçimen’i rahmetle anıyorum. İleride çok daha güzel 8 Nisan’larda buluşmak dileğiyle, Roman yurttaşlarımızın Dünya Romanlar gününü kutluyor, bu güzel insanlara sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. 

Romanlar için yoksulluk ve ayrımcılık kader olmasın, en canlı renklerimiz solmasın.” ifadelerinde yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.