Mesleki eğitime nefes geliyor

Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mesleki eğitime yeni bir ses, yeni bir nefes geliyor.
Milli Eğitim, mesleki eğitimde Karacabey’in geleceği ile ilgili yeni alan ve dallar açarak yapılanmasını tamamladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, “Çağın gereklerine uygun açılan bu alan ve dallar Karacabey’de Mesleki Eğitimin gelişmesinin yanı sıra istihdam anlamında özel sektörün ihtiyaçlarına yönelik kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasını da sağlayacaktır. Özellikle sektörel anlamda Karacabey’in altyapısına uygun alan ve dallar seçilmiştir ve seçilen bu alan ve dallar Karacabey’in geleceğine mesleki anlamda ışık tutacaktır. Bu çalışmalarda emeği geçen mesai arkadaşlarıma ve katkı sağlayan tüm özel sektör temsilcilerine teşekkür ederim” dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Sektör Temsilcileri ve Mesleki Eğitim Okul Müdürleri ile yapılan toplantı ve görüşmeler sonucunda sektör analizleri yapılmıştır. Bu analiz ve değerlendirmeler doğrultusunda ilçe de şu anki sanayi kuruluşlarının istihdam ihtiyacı ve gelecekteki istihdama yönelik olarak 26.01.2017 tarihinde yapılan 2017 yılı Olağan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında Milli Eğitim Müdürlüğü’nün teklifleri doğrultusunda ilçe okullarında aşağıda tablo halinde belirtilen alan ve dalların açılmasına karar verilmiştir.
Bu alan ve dallar şu anda Mesleki Eğitim Okullarının 9.sınıflarında okuyan öğrencilerimiz tarafından 2017-2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren seçilebilecektir. Bu bölümlerden mezun olacak Mesleki Eğitim Öğrencileri Bursa İli ve İlçemizde doğrudan ihtiyaca yönelik bölümlerden mezun olacakları için iş bulma ve mesleki edinme anlamında zorluk çekmeyeceklerdir.

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı
Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılacak olan Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanma aşamalarında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektördeki kuruluşlarla görüş alışverişi ve iş birliği yapılmış, anketlerle Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri meslek alanında program geliştirme sürecine yön verecek veriler elde edilmiştir. Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlarla ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve meslekî yeterliklerin belirlenmesi anketlerle gerçekleşmiştir. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde Endüstriyel Otomasyon Sektörü’nün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar, program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ;*Makine * Otomotiv *Tekstil *Gemi otomasyonu *Savunma sanayi *Plastik *Tıp elektroniği *Uçak *Enerji *İletişim *Petrokimya sektörlerinde çalışabilir.
1.Mekatronik Dalı : Bu daldan mezun olacak kişi Mekanik, elektrik – elektronik ve bilişim teknolojilerinden oluşan sistemlerin; kurulum, bakım, onarımını yapan ve çalışır durumda kalmasını sağlayan kişidir.
Kişinin Görevleri;
*Temel elektrik – elektronik işlemlerini yapmak
* Hidrolik pnomatik devre çizmek ve devre kurmak
*Temel el becerisi işlemlerini yapmak
*Mekanizmaların, arıza ve bakımını yapmak
*Otomatik kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak
*Bilgisayarda modelleme ürünlerin resmini çizmek
*Programlanabilir kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak
*Otomasyon sistemi programlamak
*Robot sistemlerini kontrol etmek
*Endüstriyel veri izleme programlarını kullanmak
2.Endüstriyel Kontrol Dalı : Bu daldan mezun olacak kişi Endüstrideki Otomasyon Sistemlerinin yanı sıra İnternet ile kontrol edilen işyeri ve ev otomasyonu sistemlerinin; kurulum, bakım, onarımını yapan ve çalışır durumda kalmasını sağlayan kişidir.
Kişinin Görevleri;
*Temel elektrik – elektronik işlemlerini yapmak
*Bilgisayarlı elektronik devre çizimi yapmak
*Bilgisayar programı yazmak
*Temel el becerisi işlemlerini yapmak
* Mikro denetleyici devreleri kurmak Otomatik kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak
* Bilgisayar ağları ile çalışmak
*Programlanabilir kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak
* İnternet üzerinden sistem kontrolü yapmak
*Robot sistemlerini kontrol etmek
*Endüstriyel veri izleme programlarını kullanmak
Plastik Teknolojisi Alanı
Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılacak olan Plastik Teknolojisi Alanı Mesleki Eğitim Programı ile Türk millî eğitim sistemin yapısına uygun, ulusal ve uluslararası alanda tanımlanabilir mesleki niteliklere sahip bireylerin yetiştirilmesine yönelik bir program yapısının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bununla beraber programın bir diğer önemli hedefi ise sektörde çalışan iş gücü niteliğinin sektör beklentilerine uygun olarak geliştirilmesidir.
Plastik Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ;
*Plastik üretimi olan her türlü büyük ölçekli endüstriyel kuruluşta,
*Plastik makineleri imalatında,
*Küçük ve orta ölçekli kalıp ve plastik ürün imalatında vb. yerlerde çalışabilirler.
1.Plastik İşleme Dalı : Bu daldan mezun olacak kişi plastik işleme makinelerini devreye alarak çalıştıran, bu makinelere uygun kalıpları bağlayan, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapan ve bu makinelerle plastik ürün elde eden, nitelikli kişidir.
Kişinin Görevleri ;
*Makine, kalıp ve plastik ürün resmi çizmek,
*Hidrolik pnömatik devre çizmek ve devre kurmak,
*Temel el becerisi işlemlerini yapmak,
*Plastik işleme makinelerinin, kalıplarının ve üzerindeki sistemlerin bakım ve onarımını yapmak,
*Plastik malzeme özelliklerini belirlemek,
*Plastik işleme makinelerini devreye alarak uygun kalıpları bağlayıp ürün elde etmek,
2.Plastik Kalıp Dalı :Bu daldan mezun olacak kişi plastik kalıplarının çizimlerini yapan, gerektiğinde bu kalıpların üretilmesi için gerekli bilgisayar programlarını hazırlayıp bilgisayar kontrollü makinelere aktarılmasını sağlayan ve uygun işleme makinelerinde kalıp imalatını gerçekleştiren, bu kalıpların bakım ve onarımını yapan, nitelikli kişidir.
Kişinin Görevleri ;
*Plastik kalıp imalatı yapmak,
*Temel el becerisi işlemelerini yapmak,
* Makine, kalıp ve plastik ürün resmi çizmek,
*Plastik malzeme özelliklerini belirlemek,
*Hidrolik pnömatik devre çizmek ve devre kurmak,
*Plastik işleme makinelerinin, kalıplarının ve üzerindeki sistemlerin bakım ve onarımını yapmak,

Ulaştırma Hizmetleri Alanı
Sadık Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılacak olan ulaştırma alanı adı altındaki lojistik meslek dalı ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılması, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından mal bedellerinin tahsiline, gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından depolamaya ve tüm iş süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar çok geniş boyutlara ulaşmıştır. Lojistik meslek elemanı dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşımacılık (hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu, kombine taşımacılık, kargo taşımacılığı ) hizmet sektöründe çalışma imkânına sahiptir.
Ulaştırma Hizmetleri Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ;
*Lojistik işletmeleri,
*Fabrikalar,
*Gümrük işletme,
*İthalat ve ihracat yapan firmalar,
*Depolar,
*Büyük mağazalar gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir.
Lojistik Dalı : Bu daldan mezun olacak kişi madde-malzeme akışını ve depolanmasını, üretimdeki stokları, tamamlanan mamulleri, bunlarla ilişkili hizmet ve bilgileri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim noktasından tüketim noktasına planlayan, uygulayan ve etkinliği kontrol eden nitelikli kişidir.
Kişinin Görevleri;
*Dağıtım yapmak,
*Depo yönetim işlemlerini gerçekleştirmek,
*Depo tasarımı işlemlerini yapmak,
*Stok yönetimi işlemleri yapmak,
*Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak,
*Bilgisayarda yazı hazırlamak,
*Temel lojistik işlemlerini gerçekleştirmek,
*Taşımacılık işlemlerini gerçekleştirmek,
*Lojistikte kullanılan belgeleri düzenlemek,
*Lojistikte satın alma işlemleri gerçekleştirmek,
*Depodaki araç ve malzemeleri kullanabilmek,
*Gümrük işlemlerini gerçekleştirmek,
*Sigorta işlemlerini yapmak,
*Toplam kalite yönetimini uygulamak,
*Büro hizmetlerini yürütmektir.

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı
İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılacak olan Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ;
*Bayan ve erkek kuaför salonlarında,
*Güzellik salonları ve merkezlerinde,
*TV kanallarında,
*Tiyatro salonlarında,
*Sinema stüdyolarında,
*Kozmetik satış noktaları,
*Kozmetik imalatçılarında,
*Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde çalışabilirler.
Saç Bakım Dalı : Bu daldan mezun olacak kişi kuaförün sahip olduğu, saç şekillendirme, saç renklendirme, saç kesimi ve saç bakımı yapma yeterliklerine sahip olan kişidir.
Kişinin Görevleri;
*Kişisel hijyen yapmak,*Müşteriyi karşılamak ve müşteri için ön hazırlık yapmak,*Saç yıkamak, *Fön çekmek, *Saç kesimi yapmak, *Saça boya uygulamak, *Saç rengini açmak,*Saça röfle ve meç uygulamak,*Saça permanant ve defrize uygulamak,*Saç bakımı uygulamak, *Saça mizanpli uygulamak, *Saça topuz uygulamak, *Saça örgü uygulamak, *Gelin başı yapmak, *Saça maşa uygulamak, *Vak uygulamak, *Saça zekzel, akroş, papiyot uygulamak, *Saça rasta uygulamak, *Saç kaynağı yapmak, *Peruk ve postiş, sakal, bıyık uygulamak, *Sakal ve bıyık şekillendirmek, *Saç ve yüz masajı uygulamak, *Ürün satmak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.