30. Uluabat Gölü balık katliamı başladı!

*Karacabey’in Uluabat Gölü’nde her yıl yaşanan balık ölümleri bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Köylüler ve çevreciler, yetkililerin bu duruma seyirci kalmasına büyük tepki gösterdi.
Karacabey Uluabat Gölü’nde her yıl 20 Ağustos ile 15 Eylül arasında yaşanan balık katliamlarına ‘dur’ denilememesi tepkileri arttırdı.
Çevrede bulunan fabrikaların yaklaşık 30 yıldır alet ve ekipmanlarını temizlemekte kullandığı kostik ve diğer kimyasal maddelerden oluşan atık suları arıtma tesisi yerine Uluabat Gölü’ne boşaltması balık katliamına neden oluyor.Köylüler, her yıl yaşanan bu katliamı engellemeyen siyasilere ateş püskürdü. Göz göre göre katliama göz yumulduğunu belirten köylüler, “Artık yeter! 30 yıldan bu yana süren bu katliam, geleneksel hale geldi. Buna neden olan fabrikalara hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Siyasiler başta olmak üzere tüm yetkililer sadece laf üretiyor. Gölde balık tutmak artık büyük bir şans. Sadece ölen balıklar değil. Gölün içindeki tüm canlılar katlediliyor. Bu atık sulardan hayvanlarımız da içiyor. Bu işin sonu nereye varacak” dedi.
Uluabat Köyü’nden Emin Bükler’de, balık katliamın tek sorumlusu olarak çevrede faaliyet gösteren fabrikaları işaret ederek, yetkililerin buna seyirci kalmasına büyük tepki gösterdi. Bükler, kaçak avlanan köylüleri ceza yağmuruna tutan Tarım Müdürlüğü’nün, ısrarları sonucu gelip tutanak tuttuğunu vurguladı. Köydeki büyük ve küçükbaş hayvanların gölden su içtiğini ve tarım arazilerinin zehir bulaşan sularla sulandığını sözlerine ekleyen Bükler, geleneksel hale getirilen bu çevre felaketine artık dur deme zamanının geldiğini kaydetti.
Göldeki balık katliamına Tepecik ve Uluabat Köyü yakınlarında faaliyet gösteren fabrikaların, atıklarını DSİ’nin sulama kanallarına bırakmasıyla meydana geliyor. Sulama kanallarındaki zehirli suyun göle pompalanması sonucu da her yıl düzenli olarak 20 Ağustos ile 15 Eylül arasında gölde çevre katliamı yaşanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.