Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan oyun büyük ilgi gördü

Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan oyun büyük ilgi gördü
Cumhuriyet Haftası kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Başkanlığı’nın “Hoş gelişler ola” isimli tek kişilik oyun tiyatro severler ile buluştu.
Kurtuluş Savaşı Destanı’nı anlatıldığı ve Utku Erışık tarafından sahneye konulan Hoşgelişler isimli oyun Cumhuriyetin 85. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Karacabey’de sahne aldı. CHP İlçe Başkanlığı’nın organize ettiği oyun Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde tiyatro severlerle buluştu. Özellikle Cumhuriyetçilerin yoğun ilgi gösterdiği oyun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda adı anılmayan kahramanların, yazarların, vatan evlatlarının ve gerek cephede, gerekse cephe gerisinde Anadolu kadınının kahramanlılarını anlatıyor.
Atatürk anlatılıyor
Hoş Gelişler Ola, Tiyatro Birileri´nden Utku Erışık´in sahnelediği, yaklaşık iki saat suren, tek kişilik ve iki perdelik bir oyun. Oyun, adını Kars yöremize ait “Hoş Gelişler Ola / Mustafa Kemal Pasa” adli türküden almış.
Hoş Gelişler Ola, Birinci Dünya Savaşı´ndan ağır kayıplarla çıkmış ve imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması´nın 7. maddesine dayanılarak işgal edilmiş olan Osmanlı Devleti´nden Türkiye Cumhuriyeti´ne uzanan o zorlu sureci anlatıyor. Ve Mustafa Kemal Atatürk´un önderliğinde yapılan devrimlerimiz ile koklu bir değişim yasayan ulusumuzun o yiğit mücadelesini gözler önüne seriyor
Oyunun en beğenilen bölümlerinden biri de, Kurtuluş Savaşımızın hem cephelerinde hem de cephe gerisinde büyük özverilerde bulunmuş olan kadınlarımızın, analarımızın anıldığı bölüm… Oyunda Utku Erışık, analarımızın tümü önünde izleyici ile birlikte saygıyla eğiliyor.
İhanetler
Oyunda ayrıca, çoğunluğu bugüne dek gündeme getirilmemiş yaklaşık 250 fotoğraf izleyiciye sunuluyor.
Oyunda ulusça yaşadığımız zorluklar ve gördüğümüz ihanetlerin anlatılmasının yani sıra, değişik kişi ve kaynaklardan derlenmiş anıları ile Mustafa Kemal´in bugünlerimize hala ışık tuttuğu vurgulanıyor.
Oyun sırasında ve oyun arasında, Atatürk´un sevdiği şarkılar ve türküler de izleyici ile buluşturularak, O´nun her yönüyle anılması amaçlanıyor.
Hoş Gelişler Ola, bugüne dek söylenmemiş kimi bilgileri vermesi, kimi çarpıcı belgeleri sunması ile sahnede bir “ilk” özelliği taşıyor.
Siyasi göndermeler
Özellikle oyunda yapılan kıyaslaması ise büyük ilgi görüyor. Oyunun bazı bölümlerinde ise günümüz siyasetçilerine yapılan göndermeler tiyatronun en büyük ilgi noktası. Özellikle Başbakan Erdoğan’ın Annelere yönelik kullandığı “Ananı da al git” cümlesi özellikle siyasi iktidara bir masaj niteliğinde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.