FABRİKALAR 50-57 KURUŞ DEDİ!

Serbest piyasada 48 kuruşa alıcı bulan domates fiyatları üreticiyi memnun etmedi

Karacabey’de, aşırı yağışlar ve mildiyö virüsü yüzünden yeni sezon salçalık domates alımları sıkıntılı başladı.

Geçen hafta başlayan domates alımlarının Eylül ayı sonuna kadar devam etmesi planlanırken, rekoltedeki düşüşler üreticiyi üzdü.

Ziraat Odası yöneticileri, beklenmedik olumsuz hava koşulları nedeniyle üretimde yüzde 70 kayıp yaşadıklarını ve bu nedenlerle hasada hiç de istenildiği gibi başlangıç yapılamadığını söyledi. Karacabey’de 80 bin dekardan, en az 800 bin ton salçalık domates üretimi elde etmeyi hesaplayan üretici, aşırı yağmurlar ve sonrasında gelen mildiyö hastalığına boyun eğmek zorunda kaldı.

Tarladaki domateslerin yüzde 70’ini sağanak yağış ile yağışlardan sonra ortaya çıkan mildiyö virüsü kuruttu. 20 gündür mildiyö hastalığı ile yoğun bir mücadeleye giren üretici “Ne toplayabilirsek, kardır” noktasına geldiklerini söyledi.

FABRİKALAR 50-57, SERBEST PİYASA 48 KURUŞA ALIYOR

Beklediği verimi bulamayan üretici fabrikanın açıkladığı fiyatları yetersiz buldu. İki yıldır aynı fiyata domates satmak zorunda bırakıldıklarını belirten üretici, verimden darbe yediklerini ve fabrikaların yeniden değerlendirme yapmasını istedi. Fabrikalar kilogram başına 50-57 kuruş arasında değişen fiyatlarla alıma başladı. Tüccar ise aynı domatesi serbest piyasada 48 kuruşa alıyor.

Verimin düşük olması nedeniyle bu yıl domates ile salça fiyatlarının tavan yapması bekleniyor.

Çiftçinin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, hava koşulları ve mildiyö hastalığı nedeniyle zor günlerden geçtiklerini dile getirdi. Erdem şunları söyledi: “Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde ortalama yüz bin dekar salçalık domates ekimi yapılıyor. Bölgemizde 2 aydır iklimsel koşullardan dolayı istenilen sıcaklığa ulaşılamadı. Virüse yakalanan tarlalarımız oldu. Çiftçimiz bu tarlaları fidesiyle birlikte sürdü. Sonrasında hava şartlarının yine kapalı geçmesi nedeniyle mahsul mildiyö hastalığına yakalandı. Bu da yaklaşık ekili arazinin yüzde 70’ni etkiledi. Çiftçilerimiz mahsulünü kurtarabilmek için büyük bir mücadele örneği sergiledi. İlaçlı müdahale ile ürünün hiç olmazsa yarısını kurtarmaya çalıştı. Hastalıkla mücadelen sonra hasat başladı. 1 hafta sonra ne kadar başarılı olduğumuzu göreceğiz. Ancak büyük verim kaybı yaşandığı ortada. Domateste taahhüt fiyatları kilogram başına 50-57 kuruş arasında açıklanmıştı. Serbest piyasada da 48 kuruşa kadar alıcı buluyor. Hasadını bitiren üreticilerimiz ürünlerini satmaya başladı” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl domates yetmediği için Şili’den 25 bin ton salçalık kurutulmuş domates ihraç edildiğine dikkat çeken Erhan Erdem, “Bu yıl sıkıntı sadece domateste değil. Salçalık biberde de hastalık var. Biberler de aynı hastalıktan kurumaya başladı. Bazı üreticiler fabrikalarla anlaşmalı ektiği için domateslerini kurumaya başlamasına rağmen sökemiyor. Anlaşması olmayan çiftçiler ise domatesi söküp yerine başka ürün ekti bile.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.