“Üreten kesimin önü açılmalıdır!”

Başkan Erdem, “Artan girdi maliyetlerine karşın azalan ürün ve desteklemeler mısır üreticisini zor durumda bırakıyor” dedi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, kat kat yükselen girdi maliyetlerine karşın ürün ve desteklemelerdeki düşüşler nedeniyle artık mısır üreticisinin para kazanamadığını söyledi. Bu konuya devletin acilen müdahale etmesi gerektiğine dikkat çeken Erdem, “Mısırda ton başına 1.200 TL çiftçiyi kurtarıyordu. Ama fiyatlar 1000 TL civarlarına düşünce gübre, ilaç ve mazota gelen zamlarla birlikte mısır sezonunu kazanmadan kapatmış olacağız. Tarım ve tarıma dayalı sanayiye destekler arttırılarak, üreten kesimin önü açılmalıdır” dedi.
Başkan Erhan Erdem, mısırda yaşanan sıkıntılar ile çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı.
Erdem, “Karacabey S.S. Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi tarafından mısırın alış fiyatı ton başına, 14 rutubette 1.200-1.225 TL. olarak açıklandı. Ancak şu an mısır alış fiyatları 1.000 ila 1.050 TL’lere düştü. 14 rutubetin tonu 1.225 TL iken firmalar rutubet arttıkça rutubet başına 12,5 TL fiyat düşürüyorlardı. Şimdi ise bu fiyat 15 TL’lere çıktı. Karacabey’de rutubet ortalaması 17-18 düzeyde seyretmektedir. Zaten çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerinden dolayı ayakta durmakta zorlanırken, mısırdaki fiyat düşüşleri dengeyi bozmuştur.
Geçen yıl gübre fiyatları 3×15 gübrede, 65 TL iken bu yıl 105 TL olmuştur. Dap gübresi geçen yıl 80 TL iken bu yıl 150 TL’ye çıkmıştır. Üre gübresi de geçen yıl 70 TL iken bu yıl 110 TL’ye yükselmiştir. Genel olarak ilaç fiyatlarında da yüzde 80 ile yüzde 100 artış olmuştur. Mazot fiyatları da geçen yıl 4,60 iken şu an 6,30’lara çıkmıştır.
Genel olarak mısırda ton başına 1.200 TL çiftçiyi kurtarıyordu. Ama fiyatlar 1000 TL civarlarına düşünce gelen tüm zamlarla birlikte kıyaslandığında mısır sezonunda da para kazanmadan çıkmış olacağız. Bu da bizi çok üzüyor. 2004 yıllarında mısırda ton başına devlet tarafından verilen destek 70 TL iken şimdi ise 30 TL’ye düşmüştür.
Çiftçi adına girdi maliyetleri kat kat yükselirken, ürün ve desteklemelerdeki düşüşler çiftçiyi zor durumda bırakmıştır. Biz üretmekten başka bir şey bilmiyoruz. Üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Üreten kesimin önü açılmalıdır. Tarım ve tarıma dayalı sanayiye destekler arttırılmalıdır.” dedi.
Öte yandan tahıl ithalatına da değinen Başkan Erdem, ihtiyaç yokken yapılan ithalata karşı olduklarını, doğru veriler ve doğru zamanda yapılan ithalatın hem fabrikalar hem de çiftçilere fayda sağlayacağını vurguladı. Erdem, “Arpa, buğday ve mısır dengeleyici ürünlerdir. Mısır bitkisi, insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Sanayide birçok ürünün ham maddesidir. Mısırın tanesinden elde edilen nişasta, glikoz ve mısırözü yağı ekonomide değerli bir hammaddedir. Ancak bu kadar çok değerli ürün olan mısırı eken üretici emeğinin karşılığını alamamaktadır. Çiftçiler ürünlerinin tam hasadına başlarken arpa, buğday ve mısırda ithalat kapılarının açılması çiftçiyi mağdur etmektedir. Hasattan sonra ithalat kapılarının açılması gereklidir. İthalat çiftçinin belini büken en önemli etkenlerden biridir. Çiftçilerin harmanı bittikten sonra devletimiz elindeki rakamlara bakarak eksik ise ithalat yapmalıdır. İhtiyaç yokken yapılan ithalat çiftçimize vurulan bir darbedir. Her zaman söylediğim gibi doğru rakamlara ulaşamadığımız sürece üretici de tüketici de mağdur olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.