İHH’nin kurban yolculuğu

İHH, 26 yılın verdiği tecrübe ile bu yıl da yine mazlumların yanında yer alacak. Bu kapsamda İHH, kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için “Paylaştığın senindir, paylaş sevindir” sloganıyla dünyanın 103 ülke ve bölgesinde yola çıkacak.
İHH Karacabey İlçe Temsilcisi Hüseyin Kahraman, 1993 yılında bir grup hayırseverin el ele vermesiyle Türkiye’de ilk defa kurban projesini gerçekleştirdiklerini belirterek, 26 yıldır yapılan kurban çalışmalarında her yıl daha fazla bölgeyi ziyaret ederek milyonlarca insana yardım ulaştırdıklarını kaydetti.
Konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yapan Kahraman, şunları kaydetti: “Yine yola çıkıyoruz, yine mazlumların yanında olacak; kurbanlarınızı 103 ülke ve bölgede ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Tıpkı 26 yıldır yaptığımız gibi…
Kurban çalışması yaparken öncelikle yapılanın bir ibadet olduğu ve en temel maksadın Allah rızasına ermek olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bu düşünceden hareketle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda şu hususlara dikkat ediyoruz;
– Hayırseverlerin kurban ibadetlerini yerine getirmelerinde aracı olma.
– Bayramı milyonlarca kardeşimizle onlarca ülke ve bölgede beraber eda ederek bir ümmet buluşması gerçekleştirme.
– İslam coğrafyasının farklı noktalarındaki insanlar için moral, motivasyon ve yaşam sevinci olabilme.
– Kurban çalışmasıyla misyonerlerin çalışmalarına karşı bir panzehir etkisi oluşturma.
– Bölgelerdeki gelişmeleri, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilme, gelişmeleri yerinde takip edebilme.
– Bölgelerdeki gelişmeleri yerinde gözlemleyerek sorunların çözümü için gerekli olan projeleri oluşturarak hayırsever Müslümanların bilgisine sunabilme.
– İhtiyaç sahibi insanlara kurban eti sunma.
İHH kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?
İlk önce gidilecek ülkeler belirleniyor. Kurban faaliyetleri için oluşturulan komisyon tarafından incelemeye alınıyor ve yıl içerisinde oluşan yeni kriz bölgeleri de değerlendirilerek, bir yol haritası hazırlanıyor. Daha sonra belirlenen ülkelerde görev yapacak ekipler netleşiyor. Faaliyetlerini İstanbul’daki merkezden yürüten İHH, yardım çalışmalarını yerel partner kuruluşlar üzerinden yürütüyor. Partner kuruluşlarımız Kurban öncesinde bilgilendirilerek hazırlıklara başlanıyor. Çalışma bölgelerindeki görev süresi boyunca yürütülen faaliyetler bizzat İHH ekipleri tarafından yönetiliyor. Gidilen bölgelerde çalışmalarını tamamlayan ve geri dönen İHH ekipleriyle yapılan toplantılarda bölgede yaşanan deneyimler, gözlemler ve problemler aktarılıyor. Raporlanan bu bilgiler İHH’nın ülke masalarınca değerlendirilerek projelendiriliyor.
İHH kurban fiyatları nasıl belirleniyor?
Kurban fiyatları, tahmin edileceği gibi dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan düşük, kimi bölgelerde yüksektir. Fiyatların düşük olduğu yerde kurban bağışlarının artacağı, buna karşın yüksek olan yerde bağışların azalacağı tahmin edildiğinden İHH stratejik olarak her bölgeden kurban fiyatlarını alıp, ortalama bir fiyat çıkarmaktadır. Acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde Kurban fiyatları yüksek olduğu için bağış alamayacak veya çok az alabilecek bölgelere de ihtiyaçları oranında kurban eti gönderilebilmektedir.
Kurban bölgeleri nasıl tespit ediliyor?
Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde, bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, açlık ve kuraklığın sürdüğü fakir ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumunda bulundukları ülke ve bölgeler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.
Bu kapsamda İHH Karacabey Temsilciliği olarak bizlerin kurban bayramı yolculuğumuz 19 Ağustos Pazar günü başlayacak. Arefe günü kısmetse Togo’nun başkenti Lomeu’da olacağız. Togo bir Batı Afrika ülkesi ve yaklaşık 7.6 milyon nüfusu var. Bunun % 12’sini Müslümanlar oluşturuyor. Bu Batı Afrika ülkesi, yıllarca Avrupalı devletler tarafından sömürülmüş, en son Fransızlardan bağımsızlığını kazanmıştır. Resmi dili Fransızca’dır ve Fransızların etkisi görülmektedir. Togo, bir tarım ülkesidir ve ticaretinin büyük bir bölümünü Fransa ile yapmaktadır. Togo’ya Müslüman kardeşlerimizin ve Türkiye’nin selamını götürmek, kurban bağışlarını orada dağıtmak için gideceğiz. Bize en çok sorulan sorulardan biri; “Hiç bilmediğiniz yerlerde kime ve nasıl kurbanlarımızı kestireceksiniz?” oluyor. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 26 yılın verdiği tecrübe ve yerel partner kuruluşlarımızın desteği ile gittiğimiz coğrafyalarda hiç yabancılık çekmeden vekaleten verdiğiniz kurban bağışlarınızı kestirip, belirlenen yerlerdeki kardeşlerimize dağıtıyoruz. Togo’daki partner kuruluşumuz olan Türkiye Kardeşliği İnsani Yardım ve Kültür Merkezi’nin yardımları ile bölgedeki faaliyetlerimize devam edeceğiz.
Öte yandan, Gürcistan’a gidecek görevlimiz de yine 19 Ağustos günü yola çıkacaklar ve 20 saat yolculuktan sonra Batu, Acara; Ahıska, Houlo bölgelerinde 70 hisse kurban kesim faaliyetine katılacaklar. Ayrıca yetimhanelerimizi ziyaret edecek ve 8 gün sonrasında yurda dönüş yapacaklar.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.