Doğrusu neymiş?

Dün köşemizde yayınladığımız “Dövlet” ve Bayram yazısı ile ilgili bazı tepkiler aldım. Yazıda Yatağan'da yapılan bayramlaşma töreninde yaşanan olayı nezaket sınırlarını aşmayarak “saygısızlık” olarak nitelemiştim. 

AKP İlçe Başkanının, kamu temsilcilerinin masasına kurularak tebrikleri  kabul etmesini ve bu duruma muhalefetin sessiz kalmasını eleştirmiştim. Bu eleştirimiz anlaşılan bazılarını rahatsız etmiş. Rahatsız olanlara yanıt biraz uzaktan geldi. Yazımız teknik nedenlerle 19 Ekim Cumartesi günü yazıldı. Eleştirilerimize destek yanıtı ise yazımızdan 3 gün önce gerçekleşmiş. Ancak eleştiriyi destekleyen  olaydan 20 Ekim Pazar günü haberdar olduk.

Afyonkarahisar'ın Gebeceler beldesindeki bayramlaşmada yapılan partizanlıkla ilgili olayı basında çıkan haberlerden aktarıyorum: 

Bakan Veysel Eroğlu, tören alanına asılan AKP bayraklarını resmi bayramlaşma törenine aykırı olduğu gerekçesiyle söktürdü.

Bayramın ikinci gününden bu yana seçim bölgesi Afyonkarahisar'da olan Bakan Eroğlu,  merkeze bağlı Gebeceler beldesinde vatandaşlarla bir araya gelerek bayramlaştı. Kent protokolü üyeleri ile birlikte beldede hazırlanan tören alanına gelen Eroğlu, tören alanına asılan AKP bayraklarını görünce protokol üyeleri ve görevlilere duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Ardından konuşma yapmak için kürsüye çıkan AKP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Bakan Eroğlu'nun bu rahatsızlığını dile getirerek, “Şimdi bu bayrakların burada olması sayın bakanımızı rahatsız ediyor. Onun rahatsızlığı da bizi rahatsız ediyor. Hadi gençler bu siyasi bir bayramlaşma değil resmi bayramlaşma indirin şu bayrakları. Hadi gençler biraz acele edin. Ben kürsüden inmeden indirin tüm parti bayraklarını” diye konuştu.

"BU KONULARDA HASSASIZ"

Milletvekili Ürün'ün talimatı ile bayraklar kısa sürede indirildi. Tören bitiminde konu hakkında bir açıklama yapan Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar'da her bayram bayramlaşma töreni düzenlediklerini kaydederek şöyle konuştu:

“Ama 2. gün parti bayramlaşmaları oluyor. Yani biz parti olarak bayramın 2. günü partide bayramlaştık. Tabi bayramlaşmalara bürokratlar, vali ve görevliler iştirak etmiyor. Ancak, parti bayramlaşmalarından sonraki bayramlaşmaları halka açık yapıyoruz. Resmi bayramlaşma olarak gerçekleştiriyoruz. Valimiz, Emniyet Müdürümüz, diğer devlet erkanı bürokratlarımız oluyor. Parti bayramlaşması değil bir milletle kucaklaşma şeklinde yaptığımız için  Parti bayramlaşması gibi bir görüntü oluşmasın diye böyle bir resmi bayramlaşma olduğunu vurgulamak için milletvekilimiz böyle bir hassasiyet gösterdi. Bakın biz bu konularda çok hassasız."

Resmi işlere partiyi karıştırmadıklarını anlatan Eroğlu, "Parti bayramlaşması ayrı resmi bayramlaşma ayrı. Hatta biz resmi açılış ve temel atma merasimlerinde parti bayrağını bulundurmayız şanlı bayrağımız dalgalanır her yerde. Bizim anlayışımızda bu var” dedi.

Görüldüğü gibi yazımıza destek AKP'li bakandan, hem de yazının yazılmasından önce gelmiş. Her ne kadar AKP iktidarının resmi açılış ve temel atma törenleriyle ilgili söyledikleri gerçeği yansıtmıyorsa bile Afyon'daki söylem ve davranışı gerçeği ifade ediyor.

İşin şaşırtıcı tarafı ise AKP'nin Afyon'daki partizanca girişimine AKP'li bakanın tepkisini Yatağan'daki törene katılan muhalefetin gösterememiş olması.

Dileriz bu 2 olaydan herkes kendi dersini alır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.