İnsanca yaşam için hayat 1 gün duracak!

KESK, 25 Kasım’da iş bırakıyor:
Karacabey Eğitim Sen Temsilcisi Salih Tunç, demokratik bir çalışma yaşamı için 25 Kasım’da grev yapacaklarını duyurdu.
            Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ve grev haklarının olduğuna dikkat çeken Tunç, siyasal iktidarların yıllarca kamuoyunu bu konuda yanılttığına dikkat çekti. İktidarların Anayasa’yı istedikleri gibi yorumladıklarına işaret eden Tunç, 1980 darbesinin ürünü olan 1982 Anayasası’nda bile kamu emekçileri için açık bir toplu sözleşme ve grev yasağı bulunmadığını ve 30 yıldır bunların engellediğini ileri sürdü.
            Tunç, “Oysa uluslar arası sözleşmelerde, AİHM kararlarında, hem de iç hukukta en temel iki hakkımız konusunda açık kararlar vardır. İç hukuk açısından lehimize birçok karar bulunmaktadır. Türkiye yalnızca uluslar arası sözleşmelere aykırı davranmamakta, tüm Avrupa Konseyi ülkelerini bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının gereğini de yapmamaktadır. AİHM’nin bağlı sendikalarımızın açtığı davalardaki kararları gerçeği gözler önüne sermektedir” dedi.
            25 Kasım’ın uyarı grevi Türkiye emekçileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğuna değinen Tunç, “Krizin esas nedeni olan neoliberal politikalara karşı emekçilerin seslerini olanca güçleriyle yükseltmek için bir fırsattır. 25 Kasım uyarı grevi yalnızca kamu emekçilerinin değil, Türkiye’nin tüm emekçilerinin, işsizlerin, emeklilerin, ev kadınlarının, küçük esnafın, çiftçilerin, yoksulluğa terk edilmiş, krizden mağdur olan tüm toplumsal kesimlerin talepleri etrafında örgütlenmiştir” diye konuştu.            Tunç son olarak da, “Gasp edilen toplu sözleşme hakkımızı kullanmak, herkese güvenceli iş, onurlu bir yaşam, insanca bir ücret, kaynakların sermayeye değil işsizlik ve yoksullukla mücadeleye ayrılması, demokratik bir çalışma yaşamı, kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın kaldırılması, çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak, özgürlük, eşitlik, demokrasi, barış, adalet, krizin bedelini ödememek ve küresel kapitalizme karşı emeğin sesini yükseltmek için 25 Kasım’da hayat 1 gün duracak” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.