Zeytin hastalığıyla mücadele başladı!

Karacabey'de 21 bin dekar alanda 630 bin adet üretimi yapılan zeytin ağaçlarında yapılan kontroller sonucunda “Zeytin Güvesi Meyve Nesline ve Zeytin Karakoşnili”ne karşı mücadele zamanının geldiği saptandı.

Karacabey Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca gerçekleşen kontrollerde, zeytin güvesinin üç nesline karşı ilaçlı mücadelenin yapıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İçerisinde bulunduğumuz dönemde meyve nesli zararlı olmaktadır. Bu nesilleri sırasıyla incelediğimizde yaprak nesli larvaları yaprağın iki epidermisi arasında açtıkları galerilerle ve yaprak ile sürgün uçlarında beslenmeleri ile zararlı olmaktadır. Çiçek nesli larvaları çiçek salkımları arasında beslenerek salkımlardaki çiçek ve tomurcukları yok ederek meyve tutumunu engellemektedir.

Meyve nesli larvaları meyve içine meyve sapı dibinden girerek meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı tahrip eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Bu tür meyveler henüz yağlanmadıkları için değerlendirilmezler.

Zeytin Karakoşnili larva ve ergin döneminde ağacın özsuyunu emerek ağacın besinine ortak olmaktadır.

Asıl önemli zarar koşnilin salgıladığı yapışkan sıvıya havadaki saprofit mantarların gelerek burada yaşayıp çoğalmasıyla olmaktadır. Ağacın tüm yüzeyini siyahlaştırarak, fotosentez yapmasına engel olmaktadır. Gerekli önlemler alınmazsa ağaç çalılaşıp kurumaktadır.

Zeytin ağaçlarının Zeytin Güvesi Meyve Neslinin ve Karakoşnilin oluşturacağı zarardan etkilenmemeleri ve korunmasının sağlanması bakımından mücadelenin zamanında yapılması önemlidir. Bu nedenle üreticilerimizin konuya hassasiyet göstermesi, belirtilen tarihten itibaren reçete ile satın alacakları ilaçlar ile ilaçlı mücadeleye başlamaları önemle duyurulur” denildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.