Yüksel Baysal – Hangi belediye başkanı ne kadar başarılı?

Türkiye’de siyasetin yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyduğu çok açık…
Bir yıl önce yüzde 47 oy almış bir iktidarın, bugün karşı karşıya kaldığı veya bırakıldığı durum, bu gereksinimi zorunlu kılıyor.
Artık suçlu aramanın mantığı da yok.
Karşılıklı olarak ülkeyi bu gerilim noktasına getirenlerin tasfiye edilmesi, en makul sonuç olacak.
***
Her şeye rağmen ülke ekonomisindeki makro veriler olumlu olmaya devam ediyor.
Büyüme hızının yüzde 6 olması, işsizlik verilerinin her şeye rağmen düşme eğiliminde bulunması, yine de siyasi istikrarın bir sonucu olsa gerek.
Ancak, ekonomik göstergeler ne derse desin, halkın beklentileri olumludan, olumsuza doğru yöneliyor.
***
ANDY-AR’ın son araştırmasında bu tablo çok net ortaya çıkıyor.
“Genel olarak düşünüldüğünde hayatınızdan memnun musunuz?” sorusuna karşılık, Kasım 2007 tarihinde yurttaşlarımızın yüzde 13,1’i “çok memnunum” derken, bugün bu oran yüzde 2,5’a kadar gerilemiş bulunuyor.
“Memnunum” diyenlerin oranı da yüzde 21’den, yüzde 10’a, “kısmen memnunum” diyenlerin oranı yüzde 27’den yüzde 15’e gerilemiş durumda…
Bu karşılık iyimserliğini kaybeden vatandaşlarımızın oranı yüzde 70’e ulaşmış durumda…
Kasım 2007 tarihinde “memnun değilim, hiç memnun değilim” diyenlerin oranın sadece yüzde 37 olduğu bilinirse, bugün gelinen bu olumsuz tablonun anlamı daha çok ortaya çıkıyor.
***
Araştırmanın bir başka önemli bulgusu, Ankara-İstanbul-İzmir-Adana-Antalya-Diyarbakır-Mersin-Gaziantep-Erzurum-Kayseri, Adapazarı büyükşehir belediye başkanları arasında en başarılı olanı yüzde 46,4 ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in olması…
15 yıldır Adana’da başkanlık yürütmekte olan Aytaç Durak, Konya gibi AKP’nin kalesi sayılan bir kentin belediye başkanı bile destek bakımından Başkan Şahin’i geçememiş görünüyor.
ANDY-AR’ın araştırmasında sadece iki belediye başkanı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasekici ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in oy oranı Şahin’in oy oranının üzerine çıkmış bulunuyor.
Büyük ilçe belediye başkanlarını bile başarıda sollayan Hikmet Şahin’in yüzde 16 kararsız-fikri olmayan seçmeni de yanına alırsa, çok büyük bir oy oranına ulaşabileceği görülüyor.
ANDY-AR’ın araştırmasında dikkat çeken başka noktalar da var.
Genellikle kamuoyunun başarılı bulduğu, şahsen benim de çok beğendiğim Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin performansı beklendiği gibi değil.
“Bu Pazar seçim yapılsa belediye başkanına oy verir misiniz?” sorusuna karşılık, yüzde 43.6’sı oy veririm derken, yüzde 40.3’ü oy vermem diyor.
Yani oy vermeyeceğini beyan edenlerin oranı diğer belediye başkanlarıyla karşılaştırıldığında oldukça yüksek…
***
Tabii daha başarısızları var.
Örneğin deneklerin yüzde 36.7’si Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e oy veririm derken, yüzde 40.5’i vermem diyor.
Çok eleştirilen Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü’ye ise yüzde 43.5 oy veririm derken, yüzde 33.2 oy vermem yanıtını veriyor.
Araştırmada en çok şaşırdığım sonuçlardan biri İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a ait…
Ankete katılanların yüzde 29.5’i veririm derken, yüzde 44.6’sı oy vermem yanıtını vermiş.
Başarılı bir belediye başkanlığı yaptığı gözlenen Aktaş’ın bu oranda az destek alması şaşırtıcı…
***
Ankette başarısız belediye başkanlarından biri de Orhangazi Belediye Başkanı Yusuf Korkusuz görünüyor.
Deneklerin yüzde 27’si bugün seçim olsa Korkusuz’a oy veririm derken, yüzde 41.4’ü kesinlikle oy vermem diyor.
Mudanya Belediye Başkanı Anavatan Partili Erol Demirhisar, İznik Belediye Başkanı Adalet ve Kalkınma Partili Kadri Eryılmaz, Karacabey’in Demokrat Partili Ergun Koç bu araştırmada başarısız görünürken, bu konuda rekor Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut’a ait…
Gemlik halkının yüzde 18’i Turgut’a yeniden oy veririm derken, yüzde 46’sı kesinlikle oy vermem yanıtını vermiş.
***
Yerel seçimlere az bir zaman kaldı.
Kuşkusuz sandık en doğru sonucu ortaya koyacaktır.
Burada esas vurgulamak, altını çizmek istediğim nokta şudur; yeni kurulacak partiler başarılı belediye başkanlarını partilerinin bünyesine kazandırırlarsa, yol alabilirler.
Yani Türkiye’de genel iktidar olmanın yolu, yerel iktidar olmaktan geçiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.