ÖSS`de hata yok

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, `ÖSS`de yanlış puan hesaplandığı` iddialarıyla ilgili olarak, `Yanlış yok, hata yok. Durum, sadece geçiş yılının küçük bir özelliği` dedi. Hesaplamaları kuralına göre yaptıklarını belirten Yarımağan, `Geçiş yılına özgü oluşan durumun 400-500 öğrenciyi ilgilendirdiğini` belirterek, `Herşeyi kuralına göre yaptığımıza göre onların notunu da indirmemiz için bir gerekçe göremiyoruz` diye konuştu.Yarımağan, yaptığı açıklamada, konuyu Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini kaydetti. Eğitim-öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması dolayısıyla, `normal liselerin` bu yıl mezun veremediğine işaret eden, bu nedenle `birkaç yüz öğrenciyi ilgilendiren bir durum ortaya çıktığını` söyledi.
100 KADAR OKULDA BU DURUM VAR…`
`4 yıllık geçişten dolayı bu yıl son sınıfların olmaması dolayısıyla sınırlı sayıda, birkaç yüz öğrenciyi ilgilendiren bir yüksek not oluşmuş. Hesaplamaları kuralına göre yaptığımıza, herşeyi kuralına göre yaptığımıza göre onların notunu da indirmemiz için bir gerekçe göremiyoruz` diyen Yarımağan, şöyle devam etti:
`Olayın nedeni şu: Normal liselerde bu sene son sınıf öğrencisi yok ama özel durumu olan bazı öğrenciler varmış. Bunlar beklemelilerin dışında. Kendi yaşıtları 11. sınıfı okurken, 10. sınıfta olan birtakım öğrenciler varmış. Kendi yaşıtları mezun veya beklemeli olmuş, o öğrenci 11. sınıfa geçmiş, bu yıl 11. sınıfı okumuş. Milli Eğitim Bakanlığı da bunlar okulda 3 kişi, bir okulda 2 kişi olduğu için, illerde belirli okullarda toplanmış. Dolayısıyla bu okullarda bir son sınıf oluşmuş. Ama son sınıflar hem sayıca az hem de başarılı olamayan öğrenciler. 100 kadar okulda bu durum var.`
`400-500 ÖĞRENCİ…`
`Bu öğrencilere 100 tam puan mı verilmiş?` sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:
`Hayır. Bizim kurallara göre istatistikler son sınıf öğrencilerine göre hesaplanıyor. Beklemeli öğrencilere de aynı istatistikler uygulanıyor. Şimdi bu sene son sınıf öğrencisi olan, belirli liselerde beklemeli olup da son sınıf öğrencilerinin hepsinden daha başarılı olan öğrenciler 100 almış. Olay bu… Normal koşullarda son sınıf öğrencilerinden daha başarılı olan beklemeli öğrenciler olmazken yani normal mezun veren liselerde iyi öğrenciler son sınıf öğrencileriyken beklemeli öğrenciler onlardan daha az başarısızdır. Böyle bir durum olmazken bu sene son sınıf öğrencilerinin kendileri de başarısız. Onlardan (beklemeli öğrencilerden) başarılı olan Türkiye genelinde 400-500 öğrenci, 100 almış. Bütün olay bu. Beklemelilerden, o okuldaki son sınıf öğrencilerinin hepsinden de başarılı olan, daha yüksek diploma notu olan öğrenciler… Böyle bir durum geçmiş yıllarda olmazken bu yıl olmuş. Türkiye genelinde 400-500 kişi… 1.5 milyon öğrencinin içinde bu öğrenciler zaten okul başarıları da çok yüksek öğrenciler değil.
`HATA YOK`
`Okulların puan bildirirken hata yapıp yapmadığına` ilişkin soruya Yarımağan, `Hata yokmuş. Ben `acaba hata mı var` dedim. Hata yokmuş ama biz bu okullarda son sınıf öğrencisi olacağını bilmiyorduk` yanıtını verdi.
`Geneli ilgilendiren bir durum olmadığını` vurgulayan Yarımağan, soru üzerine, `Genel sıralamayı değiştirecek bir durum yok` dedi. Yarımağan, `bu öğrencilerin kendi arasındaki sıralamayı etkileyecek bir durum da olmadığını` belirterek, `Yanlış yok, hata yok. Bu, sadece geçiş yılının küçük bir özelliği. Hata olsaydı düzeltirdik` diye konuştu.
`Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı temaslar sonucunda, onların kendilerine ilettikleri bilginin de doğru olduğunu söylediklerini` kaydeden Yarımağan, `Biz de ilan ettiğimiz hesaplama yöntemine birebir uyarak hesaplamışız. Ne bilgi yanlışı var, ne hesaplama yanlışı var. Sadece geçiş yılına özgü küçük bir özellik ortaya çıkmış. Bu da herkesi tedirgin edecek birşey değil. Sıralamayı da etkileyecek birşey değil. Herkes tercihleriyle ilgili çalışmalarına devam etsin` dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.