Türk tarımı dünyaya açılıyor

Ziraat Odası TZOB’ni ziyaret etti:

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca ve 19 kişilik heyeti kapıda karşılayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Karacabeyli heyetle yakından ilgilendi.

Ankara’ya geliş nedenlerinin ilçe çiftçisinin sorunlarını dile getirmek olduğunu belirten Karacabey Ziraat Odası yetkilileri, bu doğrultuda Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker’in yanı sıra bölge Milletvekili Önder Matlı ile görüştüklerini kaydetti.

Karacabey Ziraat Odası’nı çiftçi sorunlarına karşı duyarlılığı nedeniyle kutlayan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, “Keşke tüm Ziraat Odaları sizin kadar aktif olsa da Ankara’ya gelerek haklarını arasalar” dedi.

Şemsi Bayraktar, “Sizin, Karacabeyli çiftçilerin sorunlarını paylaşmak için Ankara’ya gelerek Bakan Eker ile görüşmeniz, diğer Ziraat Odaları’na örnek olacak bir davranış. Keşke her bölge sizin gibi Ankara’ya gelerek hakkını arasalar. Bu aynı zamanda o bölgeden çıkan milletvekilini de harekete geçirmiş olur. Seçim çalışmaları sırasında kapı kapı gezen milletvekili adayı, TBMM’ye geldiğinde de o seçmeni karşısında gördüğü zaman oy aldığı bölgesine bir şeyler yapma borcu olduğunu hissettirir” diye konuştu.

TZOB’nin çalışmaları hakkında da Karacabeyli kafileye bilgi veren Genel Başkan Bayraktar şunları söyledi: “Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüştüğünüz mısır konusu başta olmak üzere diğer konular için de Başbakan’dan randevu istedim. Ancak hastalık gündeme gelince görüşmeyi gerçekleştiremedik. Pancarda, mısırda, pamukta, hayvancılıkta büyük sıkıntılar var. Bazı ürünlerde de don olması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.

Geçenlerde Kars’tan bir oda başkanı aradı. Yem fiyatları arttığı için kurban sonrası hayvanların elde kaldığı şikayetinde bulundu. Bu sadece Kars’ın sorunu değil. Meraların fazla olduğu bir yerde hayvan yetiştiricisi şikayet ediyorsa batıdaki üretici ne yapsın? Tarım ve Köyişleri Bakan’ı Ziraat Odaları’na karşı çok iyi. Sizleri de en iyi şekilde ağırladığına ve ilgilendiğine eminim. Ancak bu sorunları Başbakanla görüşmek ve çözüme ulaştırmak gerekir.”

Tarım sektörünün dünyaya açılmaya çalıştığının altını çizen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üretici verimliliği yakalayamamışsa, 50 yıldır bu ülkede siyaset yapanlar arazi toplulaştırmasını halledememişlerse, mirastan gelen parçalamayı önleyememişlerse, arazileri sulamaya açamamışlarsa, tarımda ARGE’yi yaratamamışlarsa bunun suçlusu çiftçi olmaz. Kimse kusura bakmasın.

Tarım sektörü dünyaya açılıyor. Dünyaya açılırken kalite standart verimliğini yakalayamayan Türk çiftçisi nasıl rekabet edecek? Bütün sıkıntı burada. Üretici desteklenmezse biz 73 milyon insanı doyuramayız. Bunun da suçlusu biz olmayız. Gübre ve mazot çok pahalı. Talebimiz doğrultusunda sanırım destekleme de gelecek. Sulamaya açılmamış bir yere ne kadar gübre ve mazot desteği verirsen ver bu toprağın sahibi para kazanabilir mi? Sadece geçimlik üretim yapar. Biz yine de bu şartlar altında 73 milyon insanı ve 30 milyon turisti doyuruyoruz. 10,3 milyar dolarlık da ihracat yapıyoruz. Bu desteklerle ayaktayız. Çiftçinin 25 milyar TL. özel bankalara, yem ve ilaç bayilerine borcu var.

Tarım bu ülkenin geleceği. Arazisi işletmesi büyük olan çiftçiler, 15 – 20 yıl sonra büyük iş adamı mertebesinde olacak” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.