Sahte rakı

Sahte rakı
İçki içmeye genellikle bira ile başlanır. Bira, içerisinde alkol oranı en düşük olan içki çeşididir. Bira ile başlayan içki alışkanlığı zamanla tutkuya dönüşür. Başlangıçta 1-2 şişe bira yeterli olurken, gün geçtikçe bu sayı artar. 10 hatta daha fazla bira şişesine kadar çıkar.
Karacabey merkez ve köylerinde içki tüketimi oldukça yaygındır. Karacabey’in merkezinde ve köylerinde içki içilen birçok meyhane ve birahane mevcuttur.
Ne yazık ki içki içmeye bira ile başlayanların, bir çoğunun zamanla tatmin olmadığını görmekteyiz. Biradan, rakıya, şaraba; hatta uyuşturucuya (esrar, eroin, kokain..) geçiş yaptığına tanık olmaktayız.
İçki, pahalı bir alışkanlıktır. Sürekli içki içen, özellikle dar gelirlilerin aile bütçeleri sarsılmaktadır.Bağımlılık kazananlar, ailesinin hayati ihtiyaçlarını unutup elindeki son parayı içkiye vermektedirler.
Yaşadığımız çevrede görüyoruz; içki alışkanlığı yüzünden bazılarımız evini, arabasını, işini kaybediyor. İçki, bütün kötülüklerin anasıdır. Çevremizde görüyoruz, basında okuyoruz. Bir meyhanede veya birahanede neşe ile başlayan içki arkadaşlığı tartışmaya ve kavgaya dönüşmekte, insanlar birbirini yaralamakta ve hatta öldürmektedir.
Sürekli içki tüketenler sonunda alkolik olmaktadır. Alkolik insan, hergün, her saat içki tüketen insan demektir.Uzmanlar, alkoliklerin içki içme alışkanlığından kutulabilmeleri için, ciddi olarak tedavi olmaları gerektiğini söylemektedirler.
Konu ile ilgili başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Yıl 1987, Bursa Devlet Hastanesi’nde rahatsızlık sebebiyle 20 gün yattım. Benim yattığım bölümde bir genç, iki orta yaşlı (orta yaşlılardan biri hastane personeliydi) 3 alkolik vardı.
Hastanede kaldığım süre boyunca, bu 3 kişi hergün içki içti. Kola ile votkayı karıştırıp içiyorlardı. Bu insanları serumla saatlerce uyutuyorlardı. Ben genç olana, hastaneye tedavi olmak için geldiğiniz halde niçin içki içiyorsunuz? Sizin hastanede yatmaktaki kârınız nedir? Diye sorduğumda; “Ben bana serum verdikleri zaman, 8-10 saat uyuyorum, uyuduğum süre içerisinde içki içmiyorum; benim kârım” bu diyordu.
İçki, sigara, uyuşturucu maddeler, insan sağlığını ciddi olarak tehdit etmektedir. Çünkü, içki, sigara, uyuşturucu maddeler, naşta kanser, kalp hastalıkları, damar hastalıkları, sinir hastalıklarına sebep olmaktadır. İnsan neslini bozmaktadır.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi, şimdi de sahte rakı olayı ortaya çıktı. Halk düşmanı çeteler tarafından, metil alkol yerine etil alkolden üretilen rakılar, 8-10 vatandaşımızın ölmesine, birçoğunun sakat kalmasına sebep oldular. Bunlar, insanlarımızın hayatına para için kasteden katillerdir. Aynı olaylar daha önceki yıllarda da oldu. Yine onlarca insanımız öldü, sakat kaldı.
Para kazanma hırsı uğruna gençlerimizin çeteler tarafından alkol ve uyuşturucu batağına çekilmesi, sahte rakılarla cinayet işlenmesi tüm insanlarımızı kahretmektedir. Ne yazık ki ülkemizde bu çetelerle yeterli şekilde mücadele edilmemektedir. Böyle oluncada, kurbanların sayısı hergeçen gün artmaktadır.
Kısaca sözlerimi, içki öldürür, spor güldürür diyerek noktalamak istiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.