Önürmen, KOTİYAK hayal görüyor
GÜMÇED Başkanı Önürmen, KOTİYAK’ın yeni girişimine tepki gösterdi.
Önürmen, KOTİYAK hayal görüyor
Karacabey’de büyük tartışma yaratan ve çevrecilerle, S.S. 75. Yıl KOBİ Sanayici Toplu İşyerleri Yapı Kooperatifi (KOTİYAK) Yönetim Kurulu’nu karşı karşıya getiren 75. Yıl KOBİ OSB ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.
KOTİYAK’ın OSB’yi kurmak için yeniden faaliyet içine girmesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan ’75. Yıl KOBİ Organize Sanayi Bölgesi Tanıtım Raporu’nda, söz konusu OSB’nin Uluabat Gölü’ne herhangi bir zararının olmayacağı iddia edilmesi çevreciler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Adnan Önürmen, “WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 20 Haziran 2006 tarihli son Ulusal Sulak Alan Komisyonu Toplatısı’nda, Tampon Bölge Sınırı’nın eski haliyle kalması Komisyon tarafından oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece gölü olumsuz etkileyecek Organize Sanayi Bölgesi planının önüne geçildi. Bu bölge Uluabat Gölü su toplanma havzasında kalıyor. Ramsar sözleşmesi gereği, sulak alanları koruma bölgesi içindeki bir alana OSB yapılamaz. Bura 2. İdare Mahkemesi’nin KOTİYAK’ın Seyran, Canbaz ve Subaşı köylerinde özel OSB kurmasına imkan sağlayacak resmi izni iptal etmesine karşın düzmece raporlarla konunun tekrar gündeme getirilmesi çok üzücü bir durum. Doğrusunu söylemek gerekirse ne yapılmak istendiğini anlamış değilim. Mahkemenin iptal kararına karşın düzmece raporlarla yatırım trenini kaçırmayalım denilerek birtakım oyunlar oynanıyor. Ramsar sözleşmesiyle korunan su havzasına OSB kurmak hayal ürününden başka bir şey değil. Gölün 3 kilometre yakınına kurulacak bir sanayi sitesinin atıkları eninde sonunda Uluabat Gölü’nü kirletecek. KOTİYAK boş hayallerin peşinden koşmayı bıraksın” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Yenigün, Doç. Dr Turgut T. Onay ve Doç. Dr. Nadim Copty tarafından hazırlanan ’75. Yıl KOBİ Organize Sanayi Bölgesi Tanıtım Raporu’nda, söz konusu OSB’nin Uluabat Gölü’ne herhangi bir zararı olmayacağı iddia edildi.
Raporda, “Karacabey civarında yapılması planlanan Bursa Karacabey 75. Yıl KOBİ Organize Sanayi Bölgesi’nin çevresel ve sosyal etkileri incelendi. İnceleme sonucunda, proje alanı Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Seyran, Canbaz ve Subaşı köylerinin sınırları içinde yer alıyor. Arazi taşlık ve çalılık. Alan belediye sınırları dışında kalıyor. Proje alanı içinde endemik bitki ve hayvan türlerine rastlanmadı. Alanın 4 km. güneyinde Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan Uluabat Gölü yer alıyor. Ancak kurulacak OSB , Ramsar sınırları dışında kalıyor. Planlanan OSB’nin, faaliyet gösterecek endüstrisi ve alınacak arıtma ve çevre düzenleme tedbirleri ile Uluabat Gölü’ne olumsuz bir etkisi olmayacak. Diğer taraftan, başka türlü değerlendirilmesi zor olacak bir arazinin ülke çıkarlarına ve kalkınmaya hizmet edecek şekilde OSB olarak planlanmasını son derece olumlu bir yatırım olarak yorumluyoruz” denildi.
S.S. 75. Yıl KOBİ Sanayici Toplu İşyerleri Yapı Kooperatifi’nin (KOTİYAK) öncülüğünde kurulması planlanan 75. Yıl KOBİ OSB ile yaşanan süreci değerlendiren Başkan Fahri Tuğral, önlerine çıkan bütün engelleri aşmak için çalıştıklarını ve başaracaklarına inandıklarını söyledi.