Ceylan, zeytinlikler ilaçlanmalı

Ceylan, zeytinlikler ilaçlanmalı
*Ceylan, Halkalı Leke hastalığının önüne geçmek için zeytinliklerin Bordo bulamacı % 1,5’lik, hazır bordo bulamacı, hazır bakırlı ilaçlar ve Bitertanol içeren ilaçlarla ilaçlanması gerektiğini belirtti.
Karacabey Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, Halkalı Leke hastalığına karşı sonbahar ilaçlaması yapılmasını istedi.
Ceylan, söz konusu hastalığın zeytin ağaçlarında yaprak dökülmesine, ağacın çıplak kalmasına, verimin yüzde 30-40 oranında azalmasına, sürgün ve ince dalların kurumasına neden olduğunu ifade etti.
Hastalığın, il genelinde 9.5 milyon zeytin ağacını etkileyebileceğini belirten Ceylan, hava sıcaklığı ve hava rutubetinin uygun gitmesinin, hastalığın yaygınlaşması için uygun şartlar oluşturduğunu belirtti. Ceylan, “Karacabey’de 16.000 Dekar alanda 440.000 adet zeytin ağacı bulunmaktadır. Hastalığa sebep olan mantar, yıl boyunca ağaç üzerinde canlı olarak bulunmakta ve uygun şartlarda ortaya çıkmaktadır. Hastalığın çoğalması spor ve miseller ile olmakta. Spor uçuşu, en çok Mart ve Nisan aylarında meydana gelmektedir. Ancak hastalığın ortaya çıkması için uygun hava koşulları oluştu. Üreticiler zeytinliklerinde hastalık görülmeden tedbirlerini almalıdır” diye konuştu.
İlk ve sonbahar aylarının genellikle yağışlı geçmesinden dolayı hastalığın gelişmesine elverişli şartların oluştuğunu belirten Ceylan, ”Mantarın optimum gelişme sıcaklıkları 18-20°C’dir. Hastalık, 9°C’nin altında ve 30°C’nin üzerinde gelişemez. Kuytu, su tutan yerler, hava ve güneş almayan sık dikilmiş, budanmamış zeytinlikler, hastalığın gelişmesi için daha uygundur. Fazla azotlu ve çiftlik gübresi kullanılması, hastalığın artmasına neden olur.
Hastalığın ilk belirtileri, yaprakların üst yüzeylerinde görülen, siyahımsı gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle hastalığa, “Halkalı Leke Hastalığı” adı verilir. Bir yaprakta, çapları 2-10 mm olan 2-30 adet leke bulunabilir” dedi.
Ceylan, hastalıkla kültürel ve kimyasal mücadele yapılması gerektiğinin altını çizerek alınması gereken önlemleri açıkladı.
Kültürel önlemler: Ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Su tutan arazilerde tesis edilen zeytinliklerde drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır. Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalıdır. Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli veya kireçli gübre kullanılmalıdır. Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir. Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya derince sürülerek toprağa gömülmelidir.
Marmara Bölgesinde uygulanacak kimyasal mücadelede ilaçlama, sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce, çiçek somakları belirginleştikten sonra veya çiçekler açmadan önce yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede, bordo bulamacı % 1,5’lik, hazır bordo bulamacı, hazır bakırlı ilaçlar ve Bitertanol içeren etkin maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.