Kuraklık buğdayı vurdu

Kuraklık buğdayı vurdu
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, kuraklık nedeniyle hububat ve bakliyat üretiminde sorun yaşandığını açıkladı.
Aralık ve Şubat aylarını kapsayan toplam 70 günlük dönemde bölgeye çok az yağmur yağdığına dikkat çeken Karaca, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’yı kapsayan bölgede ciddi sorun yaşandığını kaydetti. Karaca, “Kuyu suları çok aşağı indi. Karacabey Ovasında 100 ile 250 metreden su çıkartılıyor. Yağmur yağmadığı için içme ve sulama suyu da azalıyor. Türkiye bilindiği gibi su zengini bir ülke değildir” dedi.
Bu bölgeler dışında hububat ve bakliyat ekimi yapılan Ege’nin doğusunda da kuraklığın olumsuz etkisinin görüldüğünü aktaran Karaca, “Bütün yıl boyunca kurak bir mevsim yaşadık. Türkiye son yılların ortalamasının çok altında yağışla karşılaştı. Bu da hububat ve bakliyatta sorunların yaşanmasına yol açmaktadır. Buğdayda sulanabilen arazilerde dekar başına 450 ile 650 Kg. verim alınırken bu yıl alınan verim 150 ile 400 kiloya düştü. Buğdayda yaşanan sorunun acilen çözülmesi gerekmektedir.
Arpanın alternatifi bulunuyor fakat buğdayın alternatifi yoktur. Geçtiğimiz yıllara göre, hububat, bakliyat ve diğer ürünlerin rekoltesinde yüzde 30 düşüş yaşanmaktadır” diyerek yaşanan verimsizliğe dikkat çekti.
Karaca, kuraklık nedeniyle buğday ve diğer ürünlerde yaşanan sıkıntıdan ve ürünlerin stok edilmesinden en çok etkilenecek olanların bu işin sanayici ve tüketici olduğunu belirterek, “Bu hızla giderse yakın zamanda tüketicinin, 30 Ykr aldığı ekmek 50 Ykr olacaktır “ diye konuştu.
Kuraklık nedeniyle en çok sorunun buğdayda yaşanacağını un ve unlu mamullerde ithalatın çok yukarılara çıkacağını, çok sayıda küçük sanayicinin boşta kalacağını belirten Karaca, “Küçük sektörler ayakta duramayacaklardır, bu nedenle hükümetin derhal önlemini alması gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.