Kestane ağaçları rehabilitasyona alındı

Kestane ağaçları rehabilitasyona alındı
Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Bursa’da kestane rehabilitasyon çalışması alanlarında incelemelerde bulunarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Üç yıl önce kurulan kestane rehabilitasyon çalışma alanında kestane ağaçlarında yaşanan dal kanseri hastalığından kurtarılan kestane ağaçları aşılama yöntemiyle çoğaltılıyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Bursa Bölge Müdürlüğü Mustafakemalpaşa İşletmesine bağlı Karacabey ve Yeniköy Şefliklerinde kurulan kestane rehabilitasyon alanlarını gezerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
İsmail Belen’e Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin ve Bölge Müdür Yardımcısı Necati Alıç eşlik etti.
Son üç yıldır Mustafakemalpaşa İşletmesi Merkez, Karacabey ve Yeniköy şefliklerinde yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiği belirtildi. Kestane rehabilitasyon merkezinde yapılan aşıların tuttuğu, canlandırma kesimlerinden ise oldukça sağlıklı sürgünler elde edildiği aktarıldı. Uygun ağaçların aşılanması suretiyle gelecekte çevre orman köylüsüne de ekonomik katkı sağlanmasının amaçlandığı vurgulanırken, bu sayede köylünün ormanları daha iyi koruyup gözetmesinin sağlanacağı aktarıldı.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, kestane ağaçlarında yaşanan dal kanseri hastalığının kurumaya ve büyük kayıplara neden olduğunu belirterek, Bu tür ağaçların ıslahı için 2006 yılından itibaren Türkiye’de ilk olarak Bursa’da kestane rehabilitasyon çalışmasını başlattıklarını aktardı. Bu çalışma ile kuruyan dalların ayıklanarak ağaçların hastalıklardan temizlendiğini vurgulayan Girgin, ardından ise uygun gövde bulunarak ormandaki kestanelere aşılama yapıldığını bildirdi. Çalışmalar ile aşılı kestane elde edildiğini anlatan Ali Girgin, “Bunun dışında ayrıca canlandırma kesimi şeklindeki çalışma ile kuruyan dallar ayrılarak ağaçların hastalıklı kısımlarından kurtulup yeniden sürgün vermesi sağlanıyor. Bu çalışmalar ile köylülere ekonomik katkı sağlamış oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Ali Girgin, ayrıca Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen’in de yürütülen çalışmaları olumlu bulduğunu belirterek, Belen’in bu tür rehabilitasyon çalışmasını başka illere de tavsiye edeceğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.