Karacabey Merinosu yaygınlaştırılacak

Balıkesir'de hayata geçirilen projeyle, Karacabey merinosu koyun ırkının yaygınlaştırılması ve üreticilerin eğitilmesi hedefleniyor.
    Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Balıkesir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortaklığında bu yılın ocak ayında, "Karacabey Merinosu Koyun Irkının Yaygınlaştırılması" projesi başlatıldı.
    2015 yılının aralık ayına kadar sürecek projede, kaliteli damızlık seçimiyle, verimli sürülerin oluşturulması ve çiftçilerin eğitilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, bin 300 yetiştiricinin eğitilmesi, 400 üreticinin de uygulama gezileriyle Karacabey merinosu koyun ırkı konusunda daha fazla bilgiyle donatılması planlanıyor.
    Et ve yapağı verimi yüksek bu ırkın yaygınlaştırılmasıyla, üreticilerin gelirlerinin artırılması, özellikle de ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
Karacabey merinosu
Koyunculuk Araştırma İstasyonundan alınan bilgiye göre, Cumhuriyet döneminde, küçükbaş hayvancılıkta uygulanan ilk ıslah çalışması olarak bilinen Alman et-yapağı merinosları ile yerli kıvırcık ırkın melezlenmesi sonucu elde edilen Karacabey merinosu, yüksek oranda et ve yapağı verimine sahip.
    Kirli yapağı verimi 3-3,5 kilogram olan bu ırkın kuzularının yaşama gücü ve gelişme hızı oldukça yüksek. Çeşitli araştırmalara göre günlük 300-350 gram canlı ağırlık tespiti yapılan Karacabey merinosunun doğum ağırlığı 5 kilogram civarında oluyor.
    Süt verimi düşük olan bu ırkın sağım süresi, 130-140 gün arasında değişiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.