Hermann Butz: “Uluabat Gölü Bursa’nın sembolüdür”

Karacabey Uluabat Gölü’nün kurtarılması için uzun vadeli projeler oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Bosch Türkiye Genel Müdürü Hermann Butz, üzerlerine düşecek görevleri yerine getireceklerini belirtti.
 Uluabat Gölü’nün korunmasına yönelik yürütülen projeye desteklerini arttıracaklarını da ifade eden Butz, “Bosh olarak Uluabat’ta neler yapabiliriz araştırıyoruz. Göle filtre ve pompa sistemi kurulabilir. Gölün kirlenmemesi için bu önemli bir konu. Bosch olarak Uluabat Gölü için uzun vadeli kalıcı ve detaylı proje oluşturulmasını istiyoruz. Gölün kurtarılmasında UNESCO, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi gibi çok sayıda kurum ve kuruluş Uluabat Gölü Entegre Yönetimi Projesi’nde yer almaktadır” diye konuştu. Butz, sözlerine şöyle devam etti: “Uluabat Gölü Bursa’nın sembolüdür. Uluabat Projesi’ni Bursa odaklı bir şirket olarak destekliyoruz. Bosch Grubu olarak Uluabat’ı her yönüyle inceliyoruz. Hafta sonu Uluabat’ta Leylek Şenliği düzenlenecek. Grup olarak şenlikte yer alacağız ve oraya Leylek Gözlem Evi kuracağız. Gölde öncelikli yapılması işlerin başında bataklığın kurutulması gelmektedir. Acilen önlem alınması lazım. Göl, uzun vadeli bir proje kapsamında ele alınarak kirlenmeden arıtılmalı ve temizlenmelidir. Şirketimizde Proje Araştırma Grubu oluşturduk” dedi.
ÇEVRE İÇİN ÖNCE EĞİTİM
 Bosch Türkiye Genel Müdürü Hermann Butz, Uluabat Projesi’nin bir bütün olması gerektiğini, bu bütünlük içinde göl çevresindeki yerleşim bölgelerinin de ele alınmasının önemli olduğunu söyledi. Butz, “Çevreyi korumak eğitimden geçer. Çevrede yaşayanlara gölün insan ve canlı yaşamındaki önemi anlatılmalı, projeye destekleri sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
 Hermann Butz, Bosch Grubu olarak sosyal projlere ve çevre faktörüne büyük önem verdiklerini söyledi. Bu doğrultuda Türkiye’de de önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Butz, Bosch Türkiye olarak çevre koruma konusunda geçtiğimiz yıl 6.3 milyon Euro yatırım yaptıklarını, 5 yıllık süreçte eğitim amaçlı projeler için 3.5 milyon Euro harcadıklarını kaydetti. Butz, anılan süreçte 25 bin ağaç diktiklerini, Bursa’da düzenlenecek “Ağaçlandırma Şenliği” kapsamında 3 bin yeni ağaç daha dikeceklerini vurguladı.
 Kuş varlığı yönünden Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli sulak alanlarından biri olan ve yerleşimi antik çağlara dayanan Uluabat Gölü’nün çevresinde 17 köy bulunuyor.Yayın, turna, sazan balıkları ve kerevitiyle ünlü olan gölde 1996’da 430 bin kuş sayıldı. Bursa Çevre Orman Bölge Müdürlüğü’nce bir süre önce yapılan araştırmada, Uluabat Gölü’ne taşıdıkları atıklarla birlikte dökülen Mustafakemalpaşa, Emet, Orhaneli çayları ile Azatlı Drenajı’nı kirletici kaynakları olarak gösteriliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.