GÜMÇED’den İl Genel Meclisi’ne tepki

GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, İl Genel Meclisi’nin Yenişehir’e bağlı Burcun Köyünde yapılması planlanan Akros Çimento fabrikasıyla ilgili yargı sürecinin bitmeden, konunun apar topar İmar ve Bayındırlık komis-yonuna havale edilmesine sert tepki gösterdi.
Yenişehir Burcun Köyüne yapılması planlanan İspanyol Rus ortaklı Akros çimento fabrikasının Bursa Toprak Koruma Kurulu’nun daha önce red kararı vermesine karşın, baskı ve üye değişikliğiyle çimento fabrikasına onay verilme-sinden sonra konuyu yargıya taşıyan GÜMÇED aynı zamanda İl Genel Meclis Başkanlığına da dilekçe vererek meclis üyelerinin yargı kararını beklenmesi yönde adım atmalarını istemişti. Daha sonra basında çıkan haberlerde ise Ankara’da, Bursa’yla ilgili yatırımlar tartışıldığında Yenişehir Burcun Köyündeki Çimento Fabrikası girişimleri gündeme gelmiş ve alınan kararda konunun yargı sürecinde olmasından dolayı yargı kararının bekletilmesi benimsenmişti. Söz konusu olayın İl Genel Meclisinin gündemine taşınması kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.
Böylesi gelişmeler yaşanırken İl Genel Meclisinde konuyu masaya yatıran meclis üyeleri verilen şok kararla olayı sadece İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale kararı almasına tepki gecikmedi. GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen konu hakkında bir açıklama yaparak, öncelikle Çevre sağlığı ve hukuki açıdan konunun değerlendirilmesi gerektiğini işaret etti. İl Genel Meclisi üyelerinin yangından mal kaçırır gibi karar vermesine şaşırmadığını söyleyen Önürmen, “Hukuk devleti isek etik açıdan yargı aşamasında olan bir konuda meclisin sabırla beklenmelerini beklerdik. Şeyh Edibali, Osmanbey’e nasihatlarinde neyin yararlı neyin zararlı olduğunu bilmemiz gerektiğini vurgulamıştı. Fakat meclis üyelerimiz havale ettikleri komisyonla neyin yararlı ve neyin zararlı olduğunun farkında değillerdir. Ne kadar ki çimento fabrikası konusunda İl Genel Meclisi insan ve çevre sağlığı açısından, toprak, su ve hava kirliliğinden bihaber olduklarını göstermişlerdir.
Adnan Önürmen açıklamasında “Öncelikle Belediye yasasının değişmesi gerekmektedir. İl Genel Meclisleri “Teknik Meclis” niteliğinde olmalı. Kentin meslek kuruluşları, Üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri tarafından temsil edilmelidir. Ancak böylesi meclislerden sağlıklı kararlar çıkar. Söz konusu çimento fabrikasının Yenişehir tarımına ve İznik zeytinciliğine darbe vuracağını sadece bizler değil akademik oda temsilcilerinin ve zeytin üreticilerinin ortak düşüncesidir.
Yine ısrarla ifade ettiğimiz gibi Yenişehir Ovası’nı sulayacak Boğazköy Barajı Marmara’nın GAP projesi gibi algılanmalıdır. Kocasu Çayı’nın da zaman kaybetmeden ıslah edilmesiyle çiftçinin ve üreticinin yüzü güldürülmelidir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.