Eskikaraağaç, ‘Dünya Leylek Şenliği’ne ev sahipliği yapacak!

Eskikaraağaç, ‘Dünya Leylek Şenliği’ne ev sahipliği yapacak!
Karacabey Eskikaraağaç Köyü, “Leylek Dostu Köyler Projesi’ kapsamında ışık saçmaya devam ederken, 2011 yılında ‘Dünya Leylek Şenliği’ne ev sahipliği yapacak olması coşku yarattı.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı ve eşi Franzisca Arıcı’nın önderliğinde hayata geçirilen ve uluslararası nitelik kazanan projeye tüm köy halkı gönülden destek veriyor.
İsmi ‘Leylek Köyü’ olarak anılmaya başlanan şirin beldeye köy kadınlarının sihirli elleri değecek. Uluabat Gölü’nün doğal zenginliklerinin izlerini taşıyan Eskikaraağaç Köyü’nde kadınların kurduğu ‘Köy Koruma ve Kalkındırma Derneği’ (EKADER), önceki gün düzenlediği tanıtım amaçlı kahvaltı etkinliğinde iç ve dış turizme yönelik ekoturizm çağrısında bulundu. Doğa tutkunları Pazar günleri köyde kahvaltı ve yemek molası vermeye davet edilerek, konuklara gölde tekne gezileri, arazi yürüyüşleri ve köy pansiyonculuğu faaliyetleriyle hizmet verileceği açıklandı. Leylek Dostu Köyler Projesi’nin mimarı Prof. Dr. İsmet Arıcı, burada yaptığı kısa konuşmada 2011 yılında Dünya Leylek Şenliği’nin Eskikaraağaç’ta düzenleneceği müjdesini verdi.
Bursa Valiliği’nin birkaç yıl önce oluşturduğu ‘Uluabat Gölü Yönetim Planı’ çerçevesinde önce “Örnek Köy” seçilen Eskikaraağaç Köyü, daha sonra Bursa İl Özel İdaresi’nce “Yaşanabilir Köy” unvanını elde etti.
‘Leylek Dostu Köyler Projesi’ kapsamında köyün altyapısı turizme uygun hale getirilirken, doğal arıtmalı kanalizasyon ve kablolu elektrik sistemi, göl kıyısında iskele, kuş gözlem merkezi ile birlikte Avrupa Birliği Leylek Köyleri Ağı’na partner köy olarak alınması da Eskikaraağaç’ın farklı kazanımları olarak göze çarpmaya başladı.
Köy Muhtarı Ahmet Koca ile tüm köy halkı bu hızlı gelişmelere kolaylıkla ayak uydurduklarını ifade ederek, bundan sonra uluslararası çerçevede Türkiye’yi başarıyla temsil edebilmek için birçok yeniliğin de köylerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.
Bu doğrultuda, sosyal ve ekonomik yaşamın konukları memnun edecek düzeye gelmesini hedefleyen köy kadınları, 10 Nisan 2009 tarihinde Eskikaraağaç Köyü Kadınları Köy Koruma ve Kalkındırma Derneği’nin (EKADER) kuruluşunu tamamladı. Dernek Başkanı Güllü Bilgin ve Başkan Yardımcısı Nesrin Tunaboylu’nun önceki gün düzenlediği tanıtım etkinliğinde Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, Prof.Dr. İsmet Arıcı ve eşi Franzisca Arıcı, Bosch A.Ş. Üretim Direktörü Ercan Yeşilkütük, DSP Bursa eski milletvekili Fahrettin Gülener, Bursa Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Adnan Gencer, İl Özel İdare Müdürü Gülay Akyürek, UÜ MMF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feza Karaer, UÜ MMF Eski Dekanı Prof.Dr. İbrahim Yüksel, TÜMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Zerrin Kartal, Bursa İş Kadınları Derneği (BUKİAD) Başkanı Selma Çetinkaya Türker ve yönetici Berna Kırcı, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sena Kaleli, Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal ile Köy Muhtarı Ahmet Koca ve çok sayıda köy kadını hazır bulundu.
EKADER Başkanı Güllü Bilgin, Eskikaraağaç’taki sosyal faaliyetlere köy kadınlarının damgasının vurulacağını, köyün doğal değerlerinin korunması ve güzelleştirilmesi için çaba harcayacaklarını belirtti. 49 üyeli dernek çatısı altında, köydeki her aileden kadınların ve genç kızların el ele verdiğini bildiren Bilgin, “Köyümüzün kalkınmasını kadın eliyle destekleyeceğiz. Pazar günleri konuklarımızı Eskikaraağaç Köyü’nde kahvaltı, yemek ve gezi molası vermeye çağırıyoruz.” dedi.
Leylek Dostu Köyler Projesi lideri Prof. Dr. İsmet Arıcı, EKADER’in başarılı olması için gerekli desteği vereceklerini belirterek, 2011 yılında Eskikaraağaç Köyü’nün Dünya Leylek Şenliği’ne ev sahipliği yapacağını müjdeledi.
Konukların alkışlarıyla karşılanan sevindirici haberin ardından Bursa İş Kadınları Derneği (BUKİAD) Başkanı Selma Çetinkaya Türker, köy kadınlarının sosyal faaliyetlerde söz sahibi olmasından büyük mutluluk duyduklarını ve EKADER’i “Kardeş Dernek” ilan ettiklerini açıkladı. Coşkulu bir ortamdaki tanıtım etkinliğinin son bölümünde BUKİAD ve EKADER yöneticileri Kuş Gözlem Evi’nde bir araya geldi. Toplantıda, iki kardeş derneğin yöneticileri Eskikaraağaç Köyü’nde turizm, ülke ve köy tanıtımı konularında neler yapabileceklerini değerlendirdi ve 2011’deki şenlikte Bursa kadınlarının başarılı olabilmeleri amacıyla bir yol haritası düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.