Çimentoculara TKK tokadı!

Çimentoculara TKK tokadı!
Karacabey Ovası’nın kalbine “çimento fabrikası” kurma girişimi, Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği “olumsuz rapor” ile sevindirici bir ivme kazandı.
Şahinköy’de verimli toprakları her geçen gün zarar gören üreticiler, halka zehir solutan ve tarlaları çoraklaştıran “taş ocaklarının” da kapatılmasını istedi. Tarım ve sulama arazileri bakımından Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Karacabey Ovası’nda taş ocaklarının hemen yanına çimento fabrikası kurma çabası, halkı ayağa kaldırdı.
Ovanın kalbine hançer gibi saplanacak olan çimento fabrikasının kurulmasına karşı çıkan vatandaş, sivil toplum örgütleri ve sanayicilerle birlikte isyan bayrağını çekti. Halen faaliyette olan taş ocaklarının yıllardır verimli toprakları ve halkı zehirlediğini anlatan üreticiler, fabrikanın açılması durumunda Karacabey’de nefes alınamayacağını söylüyor.
KARAR BAĞLAYICI
İlçe halkının tepkileri üzerine harekete geçen Bursa Valiliği, bünyesinde Tarım, Bayındırlık, Milli Emlak, DSİ, Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile Ziraat Mühendisleri Odası’nın bulunduğu Toprak Koruma Kurulu’nda bu sürece son noktayı koydu. Üstyapı İnşaat’ın Karçim Enterge Çimento Fabrikası’nı Şahinköy’e kuramayacağına dair Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü’nün “olumsuz” raporlarına dayanan Kurul, oybirliğiyle fabrika inşaatına onay vermedi. Nisan ayında ÇED raporu onaylanmayan ancak, Temmuz’da yaptığı ikinci başvuru sonucunda DSİ’nin yeniden inceleme kararı ile beklentileri artan firmanın son umudu da tükenmiş oldu.

BACALAR HAZIRDI
İlgili bakanlıkların “uygun değildir” raporlarına rağmen firma yetkililerinin fabrika malzemelerini taş ocağı yakınlarına yığması ise kafaları karıştırıyor. Filipinler’den getirtildiği öğrenilen metal yığınları ve fabrika bacalarının tel örgülerle çevrildiği arsa, Karacabey Ovası’nı da en yüksek tepeden görüyor. Çevredeki zeytinlikleri şimdiden kurutan maden faaliyetlerinin durdurulmasını isteyen Karacabeyli sanayiciler, sivil toplum örgütleri ve vatandaş, artık ilçede rahat nefes almak istediklerini belirtti. Toprak Koruma Kurulu’nun aldığı kararı Bursa Valisi Nihat Canpolat’ın ağzından duymadan rahat etmeyeceklerini bildiren köylüler, siyasilerden de destek istedi.

TARIMI ÖLDÜRÜR
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı, ilçede sanayinin gelişmesini istediklerini ancak, ovanın geleceğini tehlikeye sokan her türlü yatırımın karşısında yer alacaklarını bildirdi. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının büyük çoğunluğu tarıma dayalı olduğuna dikkati çeken Matlı, şöyle konuştu:
“Bugün arazilerimizdeki gübre kirliliğine çözüm ararken kalkıp çimento fabrikasının kuruluşunu seyretmek çok trajik olurdu. Ayrıca bakanlık yetkililerinden aldığımız bilgiye göre bu işin daha kapanmadığını öğrendik. Toprak Koruma Kurulu kararının ne kadar bağlayıcı olduğunu birinci ağızlardan duymak istiyoruz, çünkü Filipinler’den buraya makineler iniyor. İlla bir fabrika kurulacaksa, çevreye daha az zararlı olacak ovalar seçilmesi gerekir.”

VATANDAŞ ÖFKELİ
Şahinköy Muhtarı Mustafa Çiçek, üreticilerin taş ocaklarına karşı öfkesini kontrol edemediklerini, bölgeye bir de çimento fabrikası kurulursa işlerin çığrından çıkacağını söyledi.

SİYASİLERE ÇAĞRI
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Karahasanoğlu, tarıma dayalı sanayinin gelmesine kimsenin karşı olmadığını ancak, tarımı bitiren sanayiye herkesin dur diyeceğini belirtti.
GÜMÇED Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı da tarım ve hayvanlıcılığın başkenti olma iddiasını taşıyan bu ovada bir çimento fabrikasını düşünmek dahi istemediklerini söyledi. Bu girişimleri, Karacabey’in kalbine saplanmış bir bıçak gibi düşündüklerini anlatan Bursalı, ilçedeki 48 sivil toplum örgütünün de bu sürece karşı çıktığını, bir tek Karacabey Belediyesi’nin tarafsız kalmayı tercih ettiğini bildirdi. Şahinköy’e tek bir çivi dahi çaktırmayacaklarını vurgulayan Bursalı, siyasilerden destek istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.