Ballıkaya’da “orman katliamı” mı planlanıyor?

Ballıkaya’da “orman katliamı” mı planlanıyor?
*Karacabey Ballıkaya Göktepe Mavkiinde inceleme yapan GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, “ Devlet aklını başına almalıdır” diye konuştu.
Karacabey Ballıkaya Köyü Göktepe Mevkii’nde ağaçlandırma çalışması adı altında, 100-150 yıllık meşe, kayın ve gürgen ağaçlarının bulunduğu ormanların katledileceği söylentileri tedirginlik yarattı.
Ballıkaya köyünden Fevzi Arı, Karacabey Orman Bölge Şefliği ile Köy Muhtarı Cemil Arı’nın şeffaf olmamaları nedeniyle kapalı kapılar arkasında senaryo hazırladığı kaygısını taşıdıklarını ileri sürdü.
Fevzi Arı, “Göktepe Mevkii Yaban Hayatı Koruma ve Üretme Sahası içinde, ormanda bizlerin avlanmasını yasaklayan devlet, şimdi ise ormanı katletmeye hazırlanıyor.
Ormanın yaklaşık % 70’i meşe ağacı, geri kalanı ise kayın, gürgen ve yabani meyve ağaçlarından oluşuyor. Kesim yakında başlayacak gibi hazırlıklar yapılıyor. Mutlaka durdurulması gerekiyor. Yetişmiş ormanları katletmenin köye ve devlete yararı nedir? Burnumuza pis kokular geliyor. Kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinden destek bekliyoruz. Gerekirse hukuk yoluyla bu katliamı önlemeye çalışacağız ” dedi.
GÜMÇED DEVREDE
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Adnan Önürmen 150 yıllık ağaçların kesileceği iddia edilen Göktepe Mevkiindeki ormanlık alanda dün inceleme yaptı.
Önürmen, “Göktepe Mevkiindeki ormanlık alan yüzelliyıllık ağaçlardan oluşuyor. Buraları göçmen kuşların uğrak alanlarıdır. Buraları Ramsar Sözleşmesiyle koruma altına alınmıştır. Ayrıca Sit Bölgesi içindedir. Herkes aklını başına toplamak zorundadır. Kimler ne yapmak istiyorsa, hevesleri kursağında kalır.Ekolojik dengenin en büyük unsurlarından olan ormanlarımız bilinçsizce veya kasten yok edilemez. Doğal güzelliği ve muhteşem bir deniz manzarasına hakim olan bu bölge her halde birilerinin iştahını kabartı. Meşe ormanı fakiri ülkemizde buralarını yok ederek, fıstık çamı ile ıslah etme kandırmacaları mantığa aykırıdır ” şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi.
Karacabey Ballıkaya Köyü’nde Meşelik Alanlar bölgesinde daha önce 100-150 yıllık ağaçların bulunduğu 30 dönüm orman arazisini keserek, yerine fıstık çamı dikmek isteyen Orman Bölge Şefliği tepki çekmişti.
Orman Bölge Şefliği’nin Göktepe Mevkii’ndeki ormanlık alanda sık-sık incele yapması “orman katliamının” yeniden gündeme getirirken endişelerin artmasına neden oldu.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.