Yurt fakiri ülkenin yurt fakiri şehri Bursa!

Şöyle bir ülke düşünün 8 milyon civarında üniversite öğrencisi var; buna karşılık 700 bin civarında yurt kapasitesine sahibiz.

Peki olması gereken kapasite ne?

En az 2 milyon…

Tablo böyle olduğu için salgın sürecinden çıkılıp yüz yüze eğitime geçilince yurt sorunuyla yüz yüze geldik.

 **** 
AKP iktidarının öncelikleri hep farklı oldu.

Amerika’da bir gökdelen için 2,5 katrilyon harcandı (Türkevi adı verilen bu binanın Türkiye’ye ne gibi yararı olacağı bile açıklanmadı).

Yurt dışında camiler için 500 milyon dolar masraf yapıldı, bazıları da henüz bitmedi, milyon dolarlar akmaya devam edecek.

Ankara’daki ‘İsrafsaray’ yetmedi, Marmaris Okluk koyu ile Ahlat’a milyar dolar harcanarak yeni saraylar yapıldı.

Ülkemizde nereye giderseniz gidin, benim yaz dönemi yaşadığım Altınoluk dahil her yerde yeni camiler inşa edildi.
 **** 
Her şeye para bulunuyor da iş öğrenciye gelince, pamuk eller bir türlü cebe gitmiyor.

Bir örnek de Bursa’dan vereyim.

100 bine yakın üniversite öğrencisi var ama Kredi Yurtlar Kurumu’nun bu şehirde yurt kapasitesi 10 bin bile değil…
 **** 
Bursa’da, en az 7-8 bin üniversite öğrencisi için yurt ihtiyacı varken, Uludağ Üniversitesi içinde 25 bin kişilik cami yapmaya soyundular.

Bütün desteklere rağmen onu da başaramadılar.

Cenazeyi kucağında bulan Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz’un gayretleri de henüz sonuç vermedi.
 **** 
2019 yılında gerek Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kılavuz gerekse Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir yurt konusunda eksikliklere dikkat çekmişler.

Önce Olay’dan Mustafa Özdal’ın 19 Eylül 2019 tarihindeki yazısından bir kesit sunayım:

“Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’den sonra Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz‘la da konuştum. Kılavuz da Karademir gibi ciddi bir yurt sorunu olduğunu kabul ediyor ancak yurt yatırımlarının hızla sürdüğünü hatırlatarak.
Üniversite kampüsünde depreme dayanıksız olduğu için 2 yurt binası yıkılmıştı. Yerine 4 bin kişilik yurt binası inşa ediliyor ve 2020 Mart’ında tamamlanacakmış.
Yine kampüs içinde yap-işlet-devret modeliyle 4 bin kişilik bir başka yurt binasının inşaatı da sürüyor. Ancak bu binanın ne zaman biteceğine dair net bir bilgi vermedi Kılavuz. Bu iki binanın tamamlanmasıyla 8 bin öğrencinin yurt sorunu bitecekmiş.
Ne var ki Kılavuz, en az 10 bin öğrencinin daha barınacağı yeni yurt binalarına ihtiyaç olduğunu söylediAyrıca Kılavuz, diğer kentlere kıyasla Bursa’nın yurt binası eksikliği olduğunun altını çizdi.”

Yurt konusunu gerek Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz’la gerekse Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’le ben de konuştum.

U. Ü. Rektörü Prof. Kılavuz şunları söyledi:

Bu yıl ilave yurtlar devreye girdi. 7 bin 7 bin 500 kapasite oluştu. Talep köpüğü alınmış oldu. Bursa’da fazla rahatsızlık olmamasının bir nedeni de özel yurtların varlığı…  Bir-iki ay içinde 2 bin kişilik yeni yurtlar devreye girecek. Yine de 7 bin civarında bir eksiğimiz var. Bizim üniversitemize her yıl 12 bin civarında kayıt yapılır. Bu yıl lisansta artış olmadı.”

****
Prof. Dr. Arif Karademir de tüm Türkiye’de olduğu gibi yurt kapasitesi konusunda eksiklik bulunduğunu belirterek, “Merkez kampusun hemen yanında iki yurt inşaatı başlamak üzere ama bu yıl yetişmesi mümkün değil. Üniversitenin burada kalıp kalmayacağı konusunda tartışmalar nedeniyle özel sektör de çok yatırım yapmıyor. Psikolojik bariyeri yıkmamız lazım” dedi.

 **** 
Bu yazının dipnotu: Gemlik Belediyesi harika bir iş yaptı, öğrencilere sembolik ücretle boş daireleri kiraladı.

Nilüfer Belediyesi’nin bir kız öğrenci yurdu olduğunu biliyorum.

TAHİR KAHVECİ’NİN İSYANI!

BBP eski il başkanlarından, AK Parti Nilüfer ilçe başkan yardımcılığı yapan Tahir Kahveci’nin bu konuyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımı geniş tartışma yarattı.

Kahveci’nin paylaşımı şöyleydi:

Kiralar 3000-4000.tl den başlıyor. Özel yurtlar da 3500-4000.tl den başlıyor. KYK yurtlarında yer yok. 2835. tl asgari ücret alıp, bir üniversite bir de ortaöğretimde öğrencisi olan aile bu işin altından nasıl çıkacak. Doğalgaz, elektrik, su ve ulaşım gibi diğer giderlere daha hiç dokunmadık bile. Temel beslenme giderleri ne olacak!”
 **** 
Bu yazının dipnotu: AK Partili dostlar eleştirilere karşı hoşgörüsüz davransalar da sayılar gerçeği gün gibi ortaya koyuyor.  Zaten sorun olmasaydı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, “BütünAK Partili belediyeler sonuna kadar öğrencilerimize yardımcı olacaklar” talimatını verir miydi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.