Uzun hayat

Bilim adamları, insan ömrünü uzatmak için mücadele etmektedir. Onlar yirmi birinci yüzyılda, insanların inanılmaz bir rakam olan yüz otuz yaşına kadar yaşayacağını söylemektedir. Bu görüş yüzyılımızda gerçekleşmeye başlamıştır. Günümüzde, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere, yüz yaşını geçen insanların sayısı her geçen gün hızla artmaktadır.
Uzmanlar, insan hayatını uzatmak için araştırma yaparken; yaşlılıkta daha sağlıklı ve verimli olabilmeleri için çalışmaktadırlar.
Bir asır önce ortalama insan hayatı Avrupa’da kırk beş’ti. Asya ve Afrika kıtalarında daha da düşüktü. Günümüzde, bazı Afrika ülkelerinde ortalama insan hayatı hala kırk-kırk beştir.
Günümüzde, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde en büyük ölüm nedenlerinden bir trafik kazalarıdır. Ölüme sebep veren trafik kazalarının en fazla olduğu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Sürücülerimizi trafik kazaları konusunda iyi eğitirsek, trafik kurallarına uymalarını alışkanlık haline getirirsek, binlerce insanımızın hayatını kurtarabiliriz.
Uzmanlar, dengeli beslenmeye dikkat çekerek, içki, sigara içmeyip, spor yaparak hayatımıza otuz yıl ekleyebileceğimizi söylüyorlar.
Uzun yaşamın insanların genleriyle ilgili olduğu söylenmektedir. Günümüzde gen teknolojisi oldukça gelişmiştir. Uzun yaşayan insanların genleri incelenerek, uzun yaşama nedenleri öğrenilmekte ve öldürücü bazı hastalıklar tedavi edilmektedir. Günümüzde, öldürücü bir hastalık olan kanser yüzde elli oranında iyileştirebilmekte, yakın gelecekte ise gen teknolojisi kullanılarak yüzde seksen oranında iyileştirme olacağı söylenmektedir.
Bugün doğan çocuklar, gelecekte anne ve babalarından daha uzun ve sağlıklı yaşayacaklardır. Kadınlar tıbbi olanakları kullanarak, daha ileri yaşlarda çocuk sahibi olabilmektedir.
Ülkemizde, tıp alanında çok büyük gelişmeler oluşmuştur. Her türlü ameliyat, organ nakli bazı büyük hastanelerimizde yapılabilmektedir. Yirmi, otuz yıl öncesine göre, tedavi olmak için yurtdışına giden insanlarımızın sayısı oldukça azalmıştır. Bu durum ülkemiz için sevindirici bir gelişmedir. Ülkemizde ve dünyada tıbbın gelişmesine bağlı olarak, bir önceki yüzyıla göre insan hayatı uzamıştır.
En kutsal savaşlardan biri de, öldürücü katil hastalıklara ve trafik kazalarına karşı yapılan savaştır. Her insan, sağlık çalışanlarına, sigara, içki, uyuşturucu ve trafik kazalarına karşı mücadele ederek yardımcı olabilir.
İnsan hayatı ne kadar uzarsa uzasın. Sonsuza kadar yaşamak mümkün müdür? Bilim adamları, bunun mümkün olmadığını söylemektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.