Uluabat’lı balıkçılar eski günlere hasret!
Karacabey Uluabat Gölü, Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan doğal güzelliğinin yanında, küçük karabataktan tepeli pelikana, tepeli patkadan sakarmekeye kadar çok sayıda kuşa uzun yıllardır ev sahipliği yapıyor.
Özellikle Karacabey ve Bursalıların, haftanın stresinden kurtulmak için kıyısına akın ettiği, yorgunluğunu attığı Uluabat Gölü, kuşları ve güzelliği kadar balıkçılık konusunda da yakından tanınıyor. Marmara Denizi’ne yakın olması ve çevresinde binlerce ton deniz balığı üretilmesine karşın, Uluabat Gölü’nden çıkan tatlı su balıkları, binlerce kişinin tercihi oluyor.
Uluabat Gölü’ne kıyısı olan yerleşim birimi olan Gölyazı’nın Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Aytın, gölde 19 çeşit balık bulunduğunu belirterek, ”Bunlardan sadece 8-9’u tüketilebiliyor. Diğerleri büyük balıklara yem oluyor. Tüketilenler içinde en fazla tercih edilenler ise turna ve sazan” dedi.
Gölün, üretilen su ürünleri miktarı açısından eski günlerini arar hale geldiğini ifade eden Aytın, ”Yılda 900 ton kerevit, 200 tonun üzerinde turna, yüzlerce ton sazan çıkarıyorduk. Şimdilerde azaldı. Kerevit artık hiç çıkarılmıyor. Turna üretimi 100 tona kadar düştü. Sazan eskisi kadar yok. Yılda 30 ton ancak çıkıyor. Çin sazanı 500-600 ton çıkıyor ama çok fazla talep gören balık değil. Çoğu zaman ağlara takılan Çin sazanı, fazla kazandırmadığı için tekrar göle bırakılıyor. Gölden geçimini sağlayan balıkçı sayısı 350’den 100’e düştü. Bu sayı giderek azalıyor.”diye konuştu.
Göldeki canlı sayısının azalmasında kirliliğin önemli etken olduğunu dile getiren Aytın, ”Sanayi ve evsel atıklarla aşırı kirlenen dereler göle ulaşıyor. Bu kirlilik, gölü ve içindeki canlıları tehdit ediyor. Biz Uluabat Gölü’nün bu tür tehditlere karşı korunmasını istiyoruz” dedi.
Aytın, çevresinde deniz balığı üretimi olmasına rağmen gölden çıkarılan turnanın büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, ”Turna, tek başına deniz balıklarıyla mücadele ediyor. Turnamızdan satın almak için Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Yalova ve Balıkesir’den kendi araçlarıyla günübirlik birçok kişi geliyor. Orta Anadolu kentlerine bile, çok çıktığı dönemlerde balık gidiyor. Uluabat’ın turna balığını bilmeyen yok. Bu lezzetin farkına varan bir daha vazgeçemiyor” şeklinde sözlerini noktaladı.