Top, M.O.S.B yönetiminde
Top, M.O.S.B yönetiminde
Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmak istenen Baca Tozu/Tufal Geri Kazanım Tesisi ÇED raporu görüşmesi Perşembe günü Ankara’da gerçekleşti.
Çevre ve Orman Bakanlığı binasındaki ÇED raporu son toplantısına, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Onar, yönetim kurulu üyeleri Bülent Trakyalı, Semih Koyuncu, Zafer Beyaz, OSB Müdürü Fikret İlter, OSB muhasibi Kenan Beriç ve Özgür Dipli’nin yanı sıra Mustafakemalpaşa Belediye Başkanını temsilen Çevre Mühendisi Ayşenur Ciğeroğlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yılmazoğlu ile yönetim kurulu üyesi İsmail Terakye, MHP İlçe başkanı Sefa Cihan Çukran, TEMA gönüllüsü Necati Özyiğit, Gelişim Derneği başkanı Burak Ergün, yönetim kurlu üyesi İsmet Betin, Vahdettin Sevim, Mücadele Gazetesi Köşe Yazarları İbrahim Çavlı ile Ahmet Baskındağlı ve İlkadım Gazetesi Sahibi Mehmet Bursalı katıldılar.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 22. katında yapılan toplantıya, OSB yönetim kurulu üyeleri dışındaki hiç kimse alınmadı. OSB başkanı Erhan Onar yönetim kurulu üyeleri Bülent Trakyalı, Semih Koyuncu’nun girişimi sonucu OSB yönetimi dışındaki katılımcılar T.C. Çevre ve Orman bakanlığı çevre yönetimi genel müdürü Fevzi İşbilir ile 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fevzi İşbilir, çarpıcı açıklamalar yaparken kendisinin uzun yıllardır bu kurumda çalıştığını belirti. İşbilir, bu makama tırmanarak geldiğini, OSB’de kurulmak istenen tesise karşı olmadığını, hatta bunun devlet politikası olduğunu söyledi. İktidara CHP, MHP veya herhangi bir parti de gelse, değişen bir şey olmayacağını söyledi.
Çevreci Genel Müdürün ‘Ben tarafsızım’ demesi katılımcılar arasında şaşkınlık yarattı.
Bu tesisin yapımına milletvekili Ali Koyuncu’nun da karşı çıktığını fakat Sanayi Bakanlığı’nda yapılan görüşmeler neticesinde Koyuncu’nun da ikna edildiğini belirtti. Koyuncu’nun yer seçimine karşı olduğunu, OSB dışında bir alana yapılmasına sıcak baktığını belirtti.
Mustafakemalpaşa’dan gelen katılımcıların tek tek sorularını yanıtlayan Çevre Genel müdürü! katılımcıları şaşırtmaya devam etti.
Mustafakemalpaşa’yı çok iyi bildiğini belirten genel müdür Uluabat Gölünü Belediyenin kirlettiğini söyledi. Fakat gölü kirleten Belediyeye neden caydırıcı müdahalede bulunmadıklarını es geçti.
Çevreci Genel Müdür! OSB yönetiminin yeri verirken Mustafakemalpaşa’da ki toplantıda neden karşı çıkmadınız? diye soru sordu.
İnatlar’da yapılan toplantıyı da hatırlatan Çevreci Müdür; ‘Orada bakanlıkça görevlendirilen görevlileri konuşturmadınız. 26 Mayısta da aynı davranışta bulunursanız toplantı yapılmış sayarak rapor hazırlarım” dedi. Katılımcı bir arkadaşımızın İnatlar’daki toplantıda yapılacak tesise çevre halkı karşı çıkarsa ne değişir sorusuna verdiği yanıt çok ilginçti: “Hiçbir şey değişmez. Ben raporlara bakarım” diyerek cevapladı. Bir başka arkadaşımızda “Biz raporu hazırlayanlara güvenmek istiyoruz” derken, imalı olarak inanmadıklarını her şeyin masa üzerinde halledildiğini vurgulamak istedi. Ayrıca bir örnek göstererek, “8 bin imza toplamışlar. Bu imzaları ilkokul öğrencilerinden bile almışlar” demesi salondaki katılımcıların öğrencilerin acaba çevreye sahip çıkma hakları yokmu? şeklinde değerlendirme yapmalarına neden oldu.
Çevreci Genel Müdür; çevre derneklerinin bilgiden yoksun olduklarını belirterek halkı galeyana getirdiklerini ileri sürdü.
Katılımcı arkadaşların soruları devam etti. Döllük- Güllüce Sulaması için devletin 120 trilyon para ayırdığını sılajlık mısır üretiminde Türkiye’nin en bilgili çiftçilerinin Mustafakemalpaşa’da olduğu dile getirildi.
Hayvancılık ve süt üretimindeki verimin yüksek olmasında aranan güney rüzgârlarının en uygun olduğu bölgesinin Mustafakemalpaşa’da olduğunu söyleyen katılımcılar, ‘Biz sanayiye karşı değiliz, yetkili firma bize, “Mustafakemalpaşa’ya çevre yatırımı yapıyoruz sözü hatırlatılarak Mustafakemalpaşa’nın çevre sorunu yok. Çevre sorunu olan yerlere neden bu fabrikayı yapmıyorsunuz’ sorusuna, “Firma yetkilileri bir çok yerde yer aramışlar fakat bulamamışlar. Buldukları yerde de su yok’ yanıtı çıktı.
Söyleşiler devam etti. Devlet 120 trilyon parayı bu ilçeye boşuna mı yatırıyor. Tarımda ki kalitenin artmasıyla birlikte ülke ekonomisine katkı sağlansın diye yapıyor. Sizce fabrikaları yapılarak 1.sınıf tarım arazilerinin yok olması mı, yoksa nesli tükenmek üzere olan kayın ormanları, her türlü bitki örtüsünün yok olması mı, memba gibi akar sularımızın kuruması mı daha önemli sorusunu “Bilir kişilerin tuttuğu rapor beni ilgilendirir” diyerek geçiştirdi.
OSB yönetimi toplantı çıkışı endişeli görüldü. “Her şey masa başında hallolmuş, yapacak fazla bir şey yok” derken, OSB Başkanı Erhan Onar, yaptığı açıklamasında; Firma yetkililerinin kendilerini aldattığını belirterek “Bizlere Demir Çelik Fabrikaları kuracağız” diye müracaat ettiler. Sonradan baca tozu/tufal geri dönüşüm tesisi kuracaklarını belirttiler. Buna asla izin vermeyeceğiz. Gerekirse parasını faiziyle birlikte iade ederiz. Yasal haklarımızı kullanacağız derken, Ticaret Borsası Başkanı Hasan Yılmazoğlu “Gerekirse arsayı biz alırız. Mustafakemalpaşa’nın tarım arazilerinin yok olmasına izin vermeyeceğiz” diyerek katılımcıları bir nebze olsun rahatlattı.
Gelinen noktada, OSB yönetiminin tavrı merak konusu oldu. Fabrikanın yapılmaması için Mustafakemalpaşa halkının yasal haklarını kullanarak firma hakkında dava açmaları istendi. OSB yönetimi ve Mustafakemalpaşa’lıların, bu vebalin altından nasıl çıkacakları konuşulmaya başlandı.
Anlaşılan o ki Mustafakemalpaşa sivil toplum örgütlerinin daha akılcı olmaları gerektiği, gelen yatırımcıya kayıtsız şartsız teslim olmak yerine, konunun uzmanlarına danışılarak karar vermesi gerekiyor.
Katılımcılar, “Çevreci Genel Müdürün; Bu mevkiye tırmalayarak değil de, yalakalık yaparak geldiğini öğrenmiş olduk. Mustafakemalpaşa’nın kaderi Ankara’da masa üstünde karara bağlanırken Bursa’yı temsil eden 16 milletvekilimizin haklarımızı neden savunmadığını merak ediyoruz. Özellikle iktidar partisinin, ağır topları başta Devlet Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Milletvekilimiz Ali Koyuncu Bursa’nın kaderini başkasının ellerine nasıl bırakırlar? Mustafakemalpaşa’nın konumunu bilmiyorlar mı?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.