Tarımda güneş pili kullanımı için devlet desteği

Karacabey İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde devletin, makine ve ekipman alımında hibe desteği vereceğini belirtti.
Hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanacağını belirten Ceylan, Karacabey’in güneş kuşağı adı verilen ve güneş enerjisince zengin bir bölgede yer aldığına dikkat çekti.
            Buna karşın güneş enerjisinden faydalanılmadığını vurgulayan Ceylan, yükselen yakıt fiyatları ile çiftçinin sırtına her geçen gün daha fazla yük olduğunu ve çiftçinin kazancını düşürdüğünü belirtti.
            Yakıttan bağımsız olarak çalışan güneş enerjili sulama sistemleri, kurulum maliyeti dışında hiç bir ek maliyet gerektirmediğine dikkat çeken Ceylan, sulamanın en gerekli olduğu yaz aylarında en çok güneşlenme olduğu için ihtiyaç ve talep sistemleri uyum içinde çalışacağına değindi.
            Tarımsal sulamada güneş pili kullanımı, günlük güneşlenme süresi son derece az olan Avrupa ülkelerinde bile yaygın olarak kullanılmaya başlandığını vurgulayan Ceylan, bu sistemin, damla sulamayla sulanan araziler için ideal olduğunu kaydetti. Ceylan, sistem için, elektrik enerjisiyle çalışan su pompası ve güneşten aldığı ışığı elektrik enerjisine çeviren güneş panelinin yeterli olduğunu anlattı. Arazinin büyüklüğüne göre kullanılan panellerinin sayısının değiştiğini belirten Ceylan, şöyle konuştu:
            ”Panellerinin ürettiği elektrikle su pompasını çalıştırıyor. Çıkan suyu, kurulu damla sulama sistemi borularına aktarıyor. Ayrıca, gündüz elde edilen enerjiyi büyük akülere depo ederek, gece de çalışılabilmesi sağlanıyor. Bu sistem sayesinde, tek kuruş elektrik masrafı yapmadan sulama yapılabiliyor. Bize ise sadece sulama aralıklarını belirlemek kalıyor. Maliyetlerinin yüzde 70’i enerji gideri olan çiftçi, bir an önce bu sisteme geçmelidir. Üreticiyi önemli ölçüde rahatlatacak olan güneş enerjisi ile sulama yöntemi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın desteğiyle, çiftçiye kazandırılabilir. Ayrıca bu sistem, alternatif enerji kaynaklarına dâhil edilerek teşvik kapsamına da alınabilir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.