Soykırım demedi

Soykırım demedi
Barak Obama’nın beklenen açıklamasını sıcağı sıcağına internette okudum. “94 yıl önce 20.yüzyılın en büyük katliamlarından biri başladı. Osmanlı İmparatorluğunun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni ‘nin katledilmesi veya ölüme yürümesini anıyoruz.”
Barak Obama’nın ağzından çıkan sözlerin ana teması aynen böyle. Gerisini duymamızın veya okumamızın esbab-ı mucibesi yok.
Basınımız ve medyamız tartışmaya başladı bile. Bir taraf açıklamayı olumlu buluyor. Diğer taraf ise olumsuz buluyor. Olumlu bulanların avuntusu “soykırım” ibaresinin kullanılmamış olması. Olumsuz bakanların itirazı ise, Barak Obama‘nın diplomatik dil kullanarak; soykırım ile eşdeğer olan katliam kelimesinin kullanılmasının aynı manayı içerdiğidir .
Ulusal konularda dahi, asgari müşterekte buluşulmayacak kadar ikiye bölünmek inanın insanın içini acıtıyor.
Adam Türkiye ziyaretinde, TBMM ‘de yaptığı konuşmada ve İstanbul’da “seçkin öğrenciler” ile yaptığı sohbet toplantısında meramını açık açık anlattı.Tabii ki zeki insanların anlayabileceği şekilde. Kafalarını bir yerlere kilitlemişler, sadece sevindiler ve alkışladılar .
Barak Obama, TBMM‘de yaptığı konuşmada, parlamentoya talimatlar yağdırmıştır. Başkanlık kürsüsünün arkasında “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” yazılı olmasına rağmen, sanki bir an Barak Obama ‘ya devredildiğini düşündüm egemenliğin. Adam lafını esirgemedi. İsteklerini birbiri ardına sıraladı.
-Ermenilerle iyi ilişkiler kurun ve Ermenistan sınır kapısını açın.
-Kuzey Irak ‘taki yönetimle diplomatik temaslarda bulunun. PKK ‘yı ben tasfiye edecek değilim. Siz görüşmeler ile çözüme kavuşturun.
-Heybeliada ruhban okulunu öğretime açın.
-Afganistan‘a muharip güç gönderin.
Televizyon ekranına şöyle bir baktım. İktidar ve DTP ‘li millet vekillerin çoğu alkışlıyor. Barak Obama‘nın, TBMM‘nin iradesine müdahalede bulunduğunun farkında değiller.
Ziyaretin alt yapısı, ABD‘li diplomatlarca iyi hazırlanmış. Nerede neyi, nasıl söyleyeceği konusunda Başkanlarını iyi eğitmişler. Bana göre birçok hata yaptı ama, İktidar ve iktidar destekçilerine göre hata yapmadı. Çok beğenildi.
Amerikan ahlakı demeyeceğim, çünkü temelli İngiliz ahlakına dayanır. Amerikan milleti daha oluşmadı. Milletler öyle hemen karpuz gibi büyüyüp olgunlaşmıyor. Bizde de Osmanlı diye bir millet oluşturulmak istendi ve 700 yıl çalışılmasına rağmen oluşturulamadı. ABD ‘nin tarihi henüz 250 yılı dahi doldurmadı. Tespitimce, Amerikan politikasının nüvesini, eski İngiliz politikası oluşturur .
Bu paragrafı neden açtım? Barak Obama her ne kadar zenci melezi olsa da, ahlakı temeli İngiliz ahlakı olduğunu tespit için .
Ermeni soykırımı tabirini kullanmıyor, eşdeğer olan Ermeni katliamı tabirini kullanıyor. Hem de 1915 yılında 1.5 Milyon Ermeni‘nin katledilmesi veya ölüme yürüdüğünü ifade ediyor. Bizim basında başlık atıyor. “Soykırım sözcüğünü kullanmadı.” Belki de büyük sevinç içindeler .
Fıkradır, aklıma geldi. Kral arabasına binmiş, şehri şöyle bir dolaşayım diye yola koyulmuş. Caddede giderken, ara sokakların birinden, caddeye bir at arabası çıkıverir. Kralın arabası ile vatandaşın arabası burun buruna. Kral fena halde bozulur ve vatandaşa dönerek “çekil yolumdan lan eşşeoğlueşek” diye bağırır.
Akşam evine dönen vatandaş, karısına çilingir sofrasını hazırlamasını söyler. Karısı da sofrayı hazırlar ve vatandaş rakısında bir fırt çektikten sonra, karısına döner ve “hanım, bugün kral benimle konuştu, neşem bundandır” der. Karısı da merak içinde “Bey , kralımız sana ne dedi.” diye sorar. Adam gayet neşeli. “Çekil yolumdan lan eşşoğlueşek” dediğinde, karısının kaşığı elinden düşüverir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.