Soğan tarlasından, dev tesislere

Soğan tarlasından, dev tesislere
Fabrikanın açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Matlı Kardeşlerin kriz dönemindeki bu yatırımları çok anlamlı ve çok önemlidir. Yatırımcıların moral değerlerini yükseltmiştir” dedi.
Karacabey Matlı Yem San. ve Tic. A.Ş., Türkiye’nin en büyük kapa-siteli ve en gelişmiş yeni yem fabrikasını Manisa Turgutlu’da önceki gün görkemli bir törenle hizmete açtı.
Fabrikanın açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Matlı Kardeşlerin kriz dönemindeki bu yatırımları çok anlamlı ve çok önemlidir. Yatırımcıların moral değerlerini yükseltmiştir” dedi.
Karacabey Matlı Yem San. ve Tic. A.Ş., Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en gelişmiş yeni yem fabrikasını Manisa Turgutlu’da önceki gün görkemli bir törenle hizmete açtı.
Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ve yüzlerce Karacabeyli ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
Karacabey’in gururu olan Matlı Yem’in Turgutlu’ya açtığı fabrikanın yanı sıra, Karacabey Yumurta Üretim Tesisi ile Çorlu Yem Üretim Tesisi’nin de temsili temelleri atıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Matlı Yem San. Ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, babaları Ömer Matlı’yı saygıyla anarken, bıraktığı düşünce mirasının önemine değindi.
Babamızın izinden ayrılmadık
Özer Matlı, “Güneşin kavurduğu soğan tarlasında çalışırken, dünyanın öbür ucuna ticaret düşleri kurdu. Düşleri için yılmadan, yorulmadan çalıştı. Düşleri gerçek olduğunda, gaz lambasında büyüyen çocukları karanlıkta kalmasın diye çevresine ışık oldu. Eğitime sürekli yatırım yaptı. Babamızdan kalan bu düşünce mirası bugün bizi hala aydınlatmaya devam ediyor ve devam edecek. Matlı ailesinin en yüce değeri olan babamız Ömer Matlı’nın açtığı vizyon sayesinde bugün bir aradayız. Babamız bir köy çocuğuydu ve yerel değerlerle bütünleşmiş bir insandı” dedi.
Matlı Yem’in kuruluşundan geldiği son noktaya kadar olan süreci anlatan Özer Matlı, 1988 yılında başladıkları yem üretiminin Karacabey, Konya ve Turgutlu’daki tesislerle birlikte toplam 190 ton saat kapasiteye ulaştığını belirtti.
Türkiye’nin en gelişmiş, en büyük kapasiteli yem tesisi ile gelinen son noktayı değerlendiren Matlı Yem San.A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, sözlerini şöyle sürdürdü; “10 ton saat kapasite ile başlayan yem üretimimiz, şu anda 190 ton saata ulaşmıştır. Kalitenin her aşamada güvence altına alındığı üretim tesisimizde büyükbaş, küçükbaş, kanatlı yemlerinin yanı sıra, yetiştiriciye ve işletmelere özel yem üretimleri de yapılmaktadır. En kaliteli ürünü, ihtiyaç odaklı, en uygun fiyatla müstahsillerimize sunabilmek için, 18 milyon lirayı aşan yatırım bütçesiyle ger-çekleşen Turgutlu tesisimiz, 100 ton saat kapasite ile çalışacak ve aktif 70 personele iş olanağı sağlayacaktır.
Türk ekonomisine büyük katkı sağlanacak
Aynı zamanda işletmeye hizmet verecek tedarikçilerle birlikte, bölge ve ülke ekonomisine önemli destek sağlayacaktır. Tamamı Türk mimar, mühendis ve üretici firmalarla gerçekleşen proje, çalışan ekibin olağanüstü gayretleriyle 14 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Dünya devletlerinin bile yok olduğu bu dönemde, Matlı’nın yatırım yapabilmesinin sırrı, işine doğru odaklanması ve ihtiyaçlara çözümler üretmesinden geliyor. Bunları yaparken de gücünü, donanımlı, güçlü, özverili, bilgili, işini seven bayilerinden ve çalışanlarından almaktadır.
Sanayi tarımla başlar. Tarım ve hayvancılık ülkemizin olmazsa olmazıdır. Ülke olarak tarım ve hayvancılığa yatırımdan vazgeçemeyiz. Bu hepimizin, Türkiye’nin geleceğine olan borcudur. Türkiye’nin geleceğine olan inancımızla, yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik ve devam edeceğiz.”
Temsilen temelleri atılan Karacabey Yumurta Üretim Tesisi ile Çorlu Yem Üretim Tesisi hakkında bilgiler veren Özer Matlı, “Bunlardan ilki, günlük 1 milyon 250 bin adet yumurta kapasiteli ve 29 milyon Türk lirası bütçeli Karacabey Yumurta Üretim Tesisidir. İlk etapta 500 binlik kapasite ile hizmete girecek tesisimiz, 150 aileye ekmek kapısı olacaktır. Çorlu Yem Üretim Tesisimiz ise, 14 ay sonra açılmış olacaktır. Saatte 50 ton kapasiteyle üretim yapacak olan tesisimizin toplam proje bedeli 12 milyon Türk lirasıdır. 70 aileye iş olanağı sağlayacak tesis, pek çok tedarikçi firmaya da ekonomik kazanç olacaktır” diye konuştu.
Farkı hedefliyoruz
Matlı Yem’in tüm faaliyetlerinde yarar üreterek farklılaşmayı hedeflediğine dikkat çeken Özer Matlı, “Gelişmeyi paylaşmak olarak görüyoruz. Süreklilik için işbirliğinde bulunduğumuz her kesimin mutlak kazanmasını esas alıyoruz. Bu inanç ve duygularla buradayız. Tesislerimizin ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Tesislerimizin kurulmasında her zaman bizlere destek veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’a, manevi katkılarını hiçbir zaman esirgemeyen Belediye Başkanı Sayın Serhat Orhan’a teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Matlı Yem desteklenmelidir
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, hizmete giren Matlı Yem’in Türkiye’de ilk üçe giren fabrikalardan biri olduğuna dikkat çekti. Karakuş şunları dile getirdi:
“Türkiye’de 684 adet yem fabrikası var. Bunun 470’i faal durumda ve yüzde 60 kapasiteyle çalışıyor. 2008’de 10 milyon ton yemden 5 milyar dolar ciro elde edildi. Sektörde, 2008’de yüzde 5 oranında büyüme görüldü. 2009’u ise sektör yüzde 5 ile 8 arasında küçülmeyle kapatacak. Türkiye, 2008’de ilk kez yem ihracatı yapmıştır. Bu ihracatın desteklenmesine devam edilmelidir. 2009’da yüzde 20’lik hububat artışı öngörüyoruz.”
Bülent Arınç’tan övgü: “Matlı, moral değerleri yükseltti”
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe sıkıntılar yaşandığını, ancak gelişimin devam etmesi gerektiğini dile getirerek, “Matlı Yem Fabrikası, hem Turgutlu’da hem de Karacabey’de sektörde en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyor. Bu fabrikanın açılmasının ekonomik moral değeri de var. Krize karşın yapılan yatırım herkese örnek olmalıdır. Tabi ki bu tesisi hizmete sokanları candan kutluyorum. Matlı Kardeşlerin yatırımları zamanlama olarak çok anlamlıdır. Türkiye ekonomisinin önünün açılmasına vesile olmuştur. Yatırımcıları cesaretlendirmiştir. Krizin yılbaşında tamamen biteceğini öngörmekle beraber genç işadamlarımıza her zaman desteğe hazır olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.
Arınç, Türkiye’de şu anda global ekonomik krizin etkilerinin mevcut olduğuna, iş yerlerinin kapandığına, işsizlerin çoğaldığına vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti: “Bir gerçek var ki reel sektörde sıkıntılar var. İşsizlere yeni işsizler de dahil oldu. Buradaki Matlı firması, bu kriz döneminde işçi çıkarmadığı gibi, yatırımlarına da devam ediyor. Hükümetin üst üste aldığı tedbirlerle kriz, en az hasarla atlatılacaktır. Türkiye, Temmuz, Ağustos’tan itibaren önünü gören ve çok daha güçlü yatırımlarla yoluna devam eden bir ülke olacaktır.”

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.