Şeker Fabrikası açıldı ama…

Üç yıl aradan sonra yeniden üretime geçen Susurluk Şeker Fabrikası’ndaki pancar alımları bu yıl toplama merkezleri aracılığıyla yapılmayacak. Alımların doğrudan fabrikada gerçekleştirileceği belirtildi. Bu yolla pancarın iki kez indirme ve bindirme yapılması önlenecek. Yarılmaların ve ezilmelerin önüne geçilecek. Üretici, pancarı kendi aracıyla getirirse taşıma bedeli ödenecek. Ağırlıklı olarak kamyonların taşıdığı pancar bedelinin büyük bir bölümü de fabrika tarafından ödenecek.
Susurluk Şeker Fabrikası 2017 döneminde 506.000 ton pancar alımı yapacak. Üretim sonucu 58.400 ton kristal şeker,30.260 ton melas ve 140.000 ton yaş küspe elde edilecek. Ödemeler pancar teslimlerinin sona ermesinden sonra başlayacak. ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemine)’ye kayıtlı çiftçilere ödeme 31. günde, sisteme kayıtlı olmayanlarda 61. günde olacak.
Şeker-İş Sendikası Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı Susurluk Şeker Fabrikası ile ilgili şu değerlendirmede bulundu. “Pancar tarımı ve şeker sektörü ülkemize 3 milyar dolar yerli katma değer sağlayan ve 10 milyon insanımızın geçim kaynağı olan stratejik bir sektör. Türkiye Şeker İşletmeleri fabrikaları; sadece şeker üretmeyle kalmıyor. Bölgemizin diğer büyük geçim kaynağı olan hayvancılığa ucuz yem, küspe, melası, alkol, bioetanol, ilaç-kozmetik ve yem sanayiine hammadde üreten, makine fabrikalarında anahtar teslimi fabrikalar yapan büyük bir kuruluştur. Susurluk Şeker Fabrikası, 800 çalışanı ile bölgemizde 200 milyon TL üzerinde katma değer yaratıyor. Son iki yıldır çalışmayan fabrikamızın iki büyük sorunu var. Birincisi; pancar fiyatının 16 polar üzerinden belirlenmesi, bölgemizdeki pancar polarının düşük olması nedeniyle çiftçimizin eline taban fiyatın altında bedel geçmesidir. Bu durum çiftçimizin pancar ekiminden vazgeçerek diğer ürünlere yönelmesine neden olmaktadır. Eskiden olduğu gibi 14 poların altında ücret ödenmemesi, çiftçimizin pancar ekimine olan talebini arttıracak ve günlük 7.000 ton işleme kapasitesine sahip fabrikamızın tekrar sürekli ve verimli çalışmasının önünü açacaktır.
İkincisi ise 1996 yılından bu yana eleman alınmaması nedeniyle üretimde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Artık şekeri yapacak, meydana gelecek arızaları giderecek kalifiye eleman kalmadı. Pancar ekilse de fabrikaları çalıştıracak usta sıkıntısı yaşanıyor. Bunun için de geçici işçilerimizin daimi işçi yapılması ve yerlerine yetişecek yeni geçici işçi alınması gerekmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.