Muhtarlara “Su Sanitasyonu” eğitimi

Karacabey’deki sağlık personeli ve köy muhtarlarına, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Su Sanitasyonu” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Ticaret Borsası Satış Salonu’ndaki toplantıya; AKP İl Genel Meclis Üyesi Fikret Keskin, Sağlık Grup Başkanı Mehmet Erdem, Kimya Mühendisi Nihat Demirel, Gıda Mühendisi Erhan Aydın, Çevre Sağlık Teknisyeni Oktay Aydın’ın yanı sıra sağlık personelleri ve köy muhtarları katıldı.
Su Sanitasyonu (suyun mikroplardan arındırılması) konusunda açıklayıcı bilgiler veren Kimya Mühendisi Nihat Demirel, dünyada 1.2 milyar kişinin temiz sudan yoksun yaşadığını vurguladı.
Toplantıda, Türkiye’deki su kapasitesi, bir insanın günlük su ihtiyacı, içme suyunun özellikleri, suyun kirlenme noktaları ve arıtılması, sudaki kirlenmelerin önlenmesi, depoların temizlenmesi ve klorlanması konularına değinildi.
Halka devamlı olarak güvenilir su temin etmenin yerel yönetimin sorumluluğunda olduğunu belirten Kimya Mühendisi Nihat Demirel, yapılan incelemelerde depoların kapakları açık bırakıldığından çöplüğe dönüştüğünü dile getirdi.
Köy muhtarlarına, su depolarının dış etkenlerden korunması için çevresine tel örgü yapılması gerektiğini belirten Demirel, depo içine girmekte kullanılan demir merdivenlerin kaldırılmasını istedi. Merdivenlerin paslanarak suyu kirlettiğini ve bu pasın insan vücudundaki organlara verdiği zararın yanı sıra çocuklarda zeka geriliği, büyüme yavaşlaması ve duyma bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açabileceği vurgulandı.
Toplantıda ayrıca, su depolarının en az 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğine değinilerek, bu işlemin nasıl yapılacağı hakkında muhtarlara bilgi verildi. Otomatik klorlama sistemi bulunmayan köylerin muhtarlarına tablet halinde klor dağıtılarak, klorun kesinlikle zararsız olduğu belirtildi.
Mustafakemalpaşa köylerinde görülen “Tularemi” salgınına da değinen Kimya Mühendisi Nihat Demirel, bu salgının kemirgen hayvanlarda bulunan mikrobun çeşitli yollarla içme sularına karışarak yayıldığını vurguladı. Kapaklarının ve havalandırma deliklerinin açık bırakıldığından depoların hayvanat bahçesine dönüştüğüne değinen Demirel, muhtarlardan bu sorunların ortadan kaldırılmasını istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.