Karacabey soğanı dibe vurdu!

Türkiye’nin “soğan ambarı” olarak bilinen Karacabey Ovası’nda, Aki (Erkenci) cinsi soğanın ekim alanı, çiftçilerin artan girdi maliyetlerini karşılayamaması ve yağışların fazla olması nedeniyle ekim yok denilecek kadar azaldı.
                40 binden, bin dekara düştüğü ileri sürülen erkenci (Aki) soğan üretimin her geçen yıl gerilediği kaydedildi. Ektiği üründen para kazanamayan üreticiler, zor duruma düştüğüklerini ifade ederken, özellikle son 3-4 yıldır soğan üretiminde hızlı bir düşüş yaşandığına dikkati çektiler.
                Soğan denilince akla ilk gelen yerlerden olan Karacabey’de bu yıl soğanın her geçen yıl azaldığına işaret eden üreticiler, şöyle konuştu:
“Aki cinsi soğanın ekim alanının 40 bin dekara kadar çıktığı dönemler oldu. Şu anda, bin dekara kadar düştü. Üretim dibe vurdu, ‘yok’ desek yeridir. Artık, Karacabey ‘soğan ambarı’ olmaktan çıkmıştır. Çünkü üretici, artan gübre ve mazot fiyatları yüzünden maliyetlerini karşılayamayacak duruma düştü. Hesap basit; bir dekara yapılan ekim, 500 TL’ye mal oluyor, ancak buradan elde edilen 300-400 TL’yi geçmiyor. Üretici zarar ediyor.”
                Karacabey’de Aki soğanını yalnızca 5 kişinin ekebildiğine değinen üreticiler, fiyatların kilogram başına 20 ile 25 kuruşa gittiğini belirtti. Soğanın dönümde 3 ile 6 ton olması gerekirken, 2 tonun altına kadar düştüğünü ileri süren üreticiler, “Çukurova’nın, iklim avantajı sayesinde Aki cinsi soğanı, Karacabey Ovası’ndan 1,5 ay önce yetiştiyor ve piyasa bu süreçte doyuyor. Özellikle son yıllarda Çukurova’da soğan için geniş ekim alanlarının ayrıldığına tanık oluyoruz. Çukurova, Karacabey’deki üretime darbe vurdu. Bu yıl tüketici hiçbir ürünü ucuz yiyeceğini zannetmesin. Bu, üreticiden kaynaklanmıyor, sadece kuraklıktan da kaynaklanmıyor. Esas sorun, gübre ve akaryakıt fiyatlarının fahiş düzeyde artmasıdır. Son 1 yılda gübre, mazot ve ilaç başta olmak üzere, girdi maliyetleri yüzde 200’ün üzerinde arttı. Çare, artık hükümette. Üreticinin yapacağı bir şey kalmadı. Zaten üretici, artık üretemiyor ” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.